Gambias eks-præsident knyttet til drab på migranter

gambia_president_yahya_jammeh_iisd_earth_negotiations_bulletin
Yahya Jammehs styre stod - blandt meget andet - bag henrettelser af et halvt hundrede vestafrikanske indvandrere, siger menneskerettighedsgrupper.
Foto: IISD/Earth Negotiations Bulletin (arkiv/CC)
Forfatter billede

En paramilitær enhed kontrolleret af den daværende gambiske præsident, Yahya Jammeh, henrettede i juli 2005 over 50 ghanesiske, nigerianske og andre vestafrikanske indvandrere. Det siger menneskerettighedsgrupperne Human Rights Watch og TRIAL International.

Interviews med 30 tidligere gambiske embedsmænd, herunder 11 officerer, der er direkte involveret i hændelsen, afslører, at indvandrerne blev myrdet efter at være blevet tilbageholdt af Jammehs nærmeste deputerede i hæren, flåden og politistyrkerne.

De dræbte migranter var på vej mod Europa, men som blev mistænkt for at være lejesoldater, der havde til hensigt at vælte Jammeh,

Vidner siger, at det var de såkaldte ”Junglers”, en berygtet enhed, der fik sine ordrer direkte fra Jammeh, der udførte drabene.

”De vestafrikanske indvandrere blev ikke myrdet af løsgående elementer, men af en paramilitær dødspatrulje, der fik deres ordrer fra præsident Jammeh,” siger Reed Brody, der er rådgiver for Human Rights Watch.

”Jammehs underordnede ødelagde så vigtige beviser for at forhindre internationale efterforskere i at finde frem til sandheden,” siger han i en pressemeddelelse fra Human Rights Watch og TRIAL International.

Jammeh-styret bag tortur og drab

Fra flere sider lyder der opfordringer til Ghanas regering om at undersøge de nye beviser og om nødvendigt søge Jammehs udlevering og retsforfølgelse i Ghana.

Den tidligere gambiske præsidents 22-årige styre var præget af udbredt mishandling og tortur. Blandt andet stod hans regering bag tvungne forsvindinger, udenretslige drab og vilkårlige tilbageholdelser.

Jammeh flyttede i eksil i Ækvatorialguinea i januar 2017 efter at have tabt præsidentvalget i december 2016 til Adama Barrow.

Tilbageholdt og henrettet

Blandt de insidere, som TRIAL International og Human Rights Watch har talt med, er nogle af de højest placerede sikkerhedskommandører i den gambiske regering på det tidspunkt, samt flere embedsmænd, der var til stede ved anholdelserne, tilbageholdelserne og transporter af de anholdte og siden dræbte migranter. Desuden har de to organisationer talt med et medlem af ”Junglers”, som var vidne til drab og to, der deltog i et efterfølgende forsøg på at skjule drabene. En anden ”jungler”, der var vidne til drabene, blev interviewet på radioen.

De har fortalt, at migranterne – 44 ghanesere og adskillige nigerianere – blev anholdt i juli 2005 på en strand i Gambia, som de var ankommet til. Derpå blev de ført til den gambiske flådes hovedkvarterer i hovedstaden Banjul.

Her var flere højtstående officerer til stede, blandt andet chefen for den nationale efterretningstjeneste (NIA) og den øverstkommanderende for nationalgarden. Mindst to af officererne var i kontakt med Jammeh under operationen, viser TRIAL Internationals og Human Rights Watchs efterforskning af sagen.

Officererne inddelte migranterne i grupper og overgav dem til de såkaldte ”Junglers”. I løbet af den næste uges tid blev de henrettet af den paramilitære patrulje. Henrettelserne fandt sted tæt ved Banjul og i Kanilai, der er Jammehs hjemby, ikke så langt fra grænsen mellem Gambia og Senegal.

Martin Kyere – den eneste kendte overlevende – blev tilbageholdt på en politistation i Banjul og derpå kørt ud i en skov.

I februar i år forklarede han over for Human Rights Watch og TRIAL International, hvordan han formåede at flygte umiddelbart inden, at de andre migranter blev dræbt.

”Vi var bag på en pickup truck,” fortalte han.

Han hjalp de ghanesiske myndigheder med at identificere mange af de døde og rejste rundt i Ghana for at finde deres familier og arbejde for at få stillet de ansvarlige for retten.

På trods af, at både myndigheder i Ghana samt FN og den vestafrikanske samarbejdsorganisation ECOWAS har efterforsket sagen i de efterfølgende år, er der endnu ikke foretaget en eneste anholdelse i sagen, skriver TRIAL International.

Læs mere om efterforskningen og øjenvidneberetningerne her