Hans Peter Dejgaard
Hans Peter Dejgaard (1956) har i mange år arbejdet som konsulent med udviklingslande, miljø og klima i Asien, Afrika, Latin Amerika og Østeuropa.
Var som nyuddannet ingeniør med til udvikle de første mobiltelefoner hos Nokia. Medstifter af Nicaragua-komiteen og for IBIS været regional repræsentant i Mellemamerika og senere formand. Aktiv i 92-gruppen og formand for IDA Global Development.
Sjældent har jeg hørt så mange regeringsledere i verden tale om at fremme renere teknologi og vedvarende energi som dagens taler ved COP21.
President Obama sagde at "we’ll unleash the creative power of our best scientists and engineers and entrepreneurs to deploy clean energy technologies."
Kinas, Ruslands og mange andre præsidenter var inde på det samme, for at holde temperaturstigningen under 2 grader.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen annoncerede i sin tale, at Danmark sammen med ti andre lande går ind for at støtte en international fond for klimatilpasning i fattige lande (least developed countries).
Danmark giver næste år 156 mio. kr., hvilket er cirka halvdelen af de 300 mio. kr., som regeringen har afsat til Klimapuljen i næste års finanslov.
Hvad statsministeren undlod at nævne i Paris er, at han har skåret klimapuljen ned fra 500 mio. kr. sammenlignet med den tidligere regering.
Initiativer med verdens rige private iværksættere
Hvor der er en vis skuffelse over antallet af konkrete udsagn i talerne fra 154 lande, er dagens positive historie om en række initiativer fra nogle af verdens rigeste og innovative mænd:
Bill Gates, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos præsenterede en gigantisk satsning på energiforskning.
Helt konkret har USA inviteret en række lande – herunder Danmark – til at deltage i initiativet "Mission Innovation", som lægger op til, at de deltagende lande markant forøger deres forskningsmidler til ”bæredygtig energi” over en femårig periode.
Den danske regering har i dag sammen med 19 andre landes regeringer tilsluttet sig "Mission Innovation", som lægger op til, at de deltagende lande forøger deres energiforskningen markant.
Ifølge energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt vil Danmark i år 2020 have givet i alt 580 mio. kr. til initiativer inden for clean energy ved især at styrke Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogrammet (EUDP).
Dette sker kun få uger efter at regeringen har halveret bevillingen til EUDP fra 385 mio. kroner i 2015 til 180 mio. kroner i 2016 – ikke rart at være dansk minister til COP21 efter nedskæringerne på klima, miljø og ulandsbistand…
En kollega på Ingeniøren har her skrevet om et andet initiativ fra Bill Gates og hans rige venner, der hedder "Breakthrough Energy Coalition".
International Solar Alliance
Indiens statsminister Modi havde jeg lejlighed til at opleve stående sammen med den fransk præsident François Hollande og FNs generalsekretær, Ban-ki Moon under præsentationen af "International Solar Alliance (ISA).
Indien har sat et ambitiøst mål for i år 2030, der sammen med forskning og renere teknologi kan bidrage til Sustainable Development Goals (SDGs).
Statsminister Modi fastslog, at "non-fossil fuel electricity generating systems" skal udgøre 40 procent af landets samlede elektricitet.
Indien trækker på, at solcelleanlæg inden for de seneste år er faldet så kraftigt i pris, at prisen på solcellestrøm i dag kan matche prisen på strøm fra havmølleparker.
Åbningen af COP21 kom på nogle måder til at stå i renere teknologis tegn, i lyset af de forholdsvis få konkrete løfter, som regeringslederne fra de rige lande kom med i deres taler.
For os danskere tilstede her var det også tydeligt, at den danske regerings store nedskæringer på klima og u-landsbistand gjorde løfterne meget tynde i stats- og klimaministernes tale på åbningsdagen.