Formand for bestyrelsen, admin. direktør Steen Riisgaard, oplyser til Globalnyt, at Gitte Seeberg “ikke er generalsekretær siden i dag” og at hendes kontrakt formelt ophører ved næste månedsskifte.
“Det lyder så dramatisk, men vi har talt om det i ro og mag et stykke tid, så det her er sket efter moden overvejelse og grundige samtaler”, anfører Riisgaard.
Han ønsker ellers ikke at uddybe bevæggrundene til, at Gitte Seeberg holder samtidig med at man ofrer mange rosende ord på hende og hendes indsats i den udsendte pressemeddelelse.
Skal man have udbyggende kommentarer til bruddet henvises der heller ikke til Seeberg selv, men WWFs fomand samt presse- og kommunikationschef.
Ifølge Steen Risgaard, fordi generalsekretæren ikke længere er ansat i WWF.
Den 56-årige cand.jur. har ikke haft en åremålsbegrænset kontrakt som ganske mange andre “generaler” i u-landsmiljøet.
Parterne har aftalt ikke at uddybe årsagerne til bruddet yderligere. I stedet er den officielle pressemeddelelse præget af mange positive ord fra Riisgaard om en person, der var et af de kendteste navne i det danske u-landsmiljø:
”Gitte Seeberg har som generalsekretær gjort et rigtig godt stykke arbejde. Jeg vil især fremhæve, at hun har været en stærk og markant skikkelse i offentligheden og dermed gjort WWF Verdensnaturfonden meget synlig”.
“Hun har gennem årene gennemført en solid økonomisk plan, som har fremtidssikret organisationen. Egenkapitalen er i dag på godt 10 mio. kroner, hvilket er særdeles tilfredsstillende”, anfører han.
“Sjovt og hårdt”
Gitte Seeberg, som er uddannet advokat (L), kom til WWF efter at have siddet i både Folketinget og Europa-Parlamentet.
Hun siger i mandagens pressemeddelelse:
”WWF Verdensnaturfondens arbejde er så utroligt vigtigt, og det har været en ære at stå i spidsen for det arbejde i Danmark i så mange år. Jeg vil gerne sige tak til Prins Henrik, medarbejdere, bestyrelsen og vore mange samarbejdspartnere for samarbejdet gennem årene”.
“Det har været sjovt og hårdt, men altid inspirerende. Jeg er på vej på en længe ventet sommerferie, men har endnu ikke fundet ud af hvilke udfordringer, jeg derefter vil kaste mig over."
Bestyrelsen vil pr. 1. august 2016 konstituere Peter Bonne Eriksen, tidligere direktør i Novo Nordisk og medlem af WWF´s præsidium, som midlertidig generalsekretær.
Mere om den fugleinteresserede civilingeniør på http://www.dof.dk/om-dof/organisationen/hovedbestyrelsen/medlemmer/peter-bonne-eriksen
Om den afgående
Gitte Seeberg har været en markant fortaler for at bistå u-landene, hvilket ikke altid var let i hendes udgangsposition som konservativ politiker. Hun blev valgt ind i Folketinget i 1994 og sad her i 10 år, dog uden nogensinde at blive minister.
Til gengæld nåede hun at være skattepolitisk ordfører fra 1995, finanspolitisk ordfører fra 1998 og udenrigspolitisk ordfører fra november 2001. Hun var tillige næstformand for den konservative folketingsgruppe fra 2001.
Hun kørte imidlertid træt på Christiansborg og stillede op til Europa-parlamentet i 2004, hvor hun kom ind efter et kanonvalg med 125.000 personlige stemmer i ryggen.
Helt slippe den danske scene kunne hun dog ikke. Mavefornemmelsen om, at "nok er nok" trak hende hjem til et Folketing, delt af benhård blokpolitik, og med en intention om at begrænse Dansk Folkepartis bastante indflydelse på VK-regeringen.
Ny Alliance og politisk tumult
Hun blev medstifter af Ny Alliance sammen med de radikale afhoppere, Naser Khader og Anders Samuelsen, i 2007 og lagde i en nu berømt grundlovstale (i hvert fald for u-landsinteresserede) en meget klar linje for det nye partis internationale profil: En stor og stærk bistand til verdens fattige nationer stod her centralt.
Men det hele endte i politisk tumult, og Ny Alliance slæbte sig kun ind i Folketinget med fem mandater ved valget i november 2007. Hvad værre var: Man opnåede ikke den afgørende indflydelse, partistifterne havde håbet på, ikke mindst i asylpolitikken.
Allerede i januar 2008 havde Gitte Seeberg fået nok. Hun blev løsgænger, men beholdt sin vigtige post som formand for Folketingets udenrigsudvalg. Det varede dog ikke længe.
I juli samme år kom det frem, at hun skulle være ny generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Danmark, hvorpå hun forlod Folketinget. Hun sagde dengang, at hun kom til et ønskejob, hun selv ville have søgt, hvis ikke hun havde fået det tilbudt.
Hun trådte til i Verdensnaturfonden pr. 1. september 2008 som afløser for Kim Carstensen og kom til et hus, hvor det snart viste sig, at kassen var tom. Så tom at hele egenkapitalen var væk og store besparelser og fyringer blev konsekvensen.
Bedre blev det heller ikke af, at hendes organisation brugte betydelige beløb på sin indsats op til og omkring klimatopmødet i København i december 2009.
Men Gitte Seeberg klarede skærene, beholdt dengang bestyrelsens tillid og blev en markant fortaler for en aktiv dansk indsats for at løse de globale problemer, her med udspring i miljøet og tabet af biologisk mangfoldighed.
Mere om WWF Danmark på http://www.wwf.dk