Kim Hartzner
Kim Hartzner er grundlægger af hjælpeorganisationen Mission Øst, hvor han nu engagerer sig i fundraising. Organisationen arbejder i otte lande ud fra kontorer i København, Berlin og Bruxelles og er medlem af Integral Alliance, der har 22 medlemmer medlemsorganisationer, der tilsammen arbejder i 90 lande.
Han grundlagde Mission Øst sammen med sin far René Hartzner i 1991 – kort efter Berlinmurens fald og Sovjetunionens sammenbrud. I dag er han fuldt engageret i at rejse midler i Danmark og Tyskland til gavn for 250.000 nødlidende, som er direkte afhængige af Mission Østs hjælpearbejde.
Danmarks ny Venstre-regering lægger op til nedskæringer i ulandsbistanden fra 0,83 til 0,7 af BNI. Ifølge regeringsgrundlaget vil nedskæringerne betyde, at antallet af prioriterede lande reduceres, og at traditionelt udviklingsarbejde tænkes mere i retning af handelssamarbejde. Samtidig vil Danmark fortsætte hjælpen til verdens flygtninge.
Det er kun naturligt, at vi i Danmark yder vort bidrag til at hjælpe de millioner af mennesker, der må flygte på grund af krig og forfølgelse. Dette må altid stå øverst på vores prioriteringsliste!
Jeg har selv mødt fordrevne kristne og yezidier i Nordirak, som har set familiemedlemmer blive myrdet, voldtaget, kidnappet og solgt som sexslaver.
Jeg har set et spinkelt håb om retfærdighed i deres øjne, når jeg har uddelt nødhjælp fra Mission Øst. Og jeg har oplevet overstrømmende glæde og taknemmelighed for helt basale fornødenheder som tøj, tæpper, madrasser, husholdningsudstyr og penge til mad og medicin. Alt det, vi tager for givet herhjemme.
Nedskæringer i bistand kan skabe nye kriselande
Selvfølgelig skal vi hjælpe mennesker i nød. Det er kun naturligt at hjælpe, alt hvad vi kan, i de nuværende kriselande. Men vi skal også fastholde den langsigtede bistand. Ellers bliver skrøbelige lande med spæde demokratier de næste kriselande. Hvis de går baglæns i udvikling, øges fattigdommen og dermed muligheden for krise og konflikt.
Mission Øst arbejder bl.a. i Armenien, Tadsjikistan og Nepal som har oplevet krig og borgerkrig for ganske få år siden. Uden hjælp fra bl.a. Danmark risikerer disse lande at glide tilbage i fattigdom og blive så skrøbelige, at konflikter begynder at lure.
Det er bedre at forebygge end at helbrede. Vi kan ikke forhindre naturkatastrofer, men vi kan afbøde dem ved at hjælpe befolkningen i Tadsjikistan, Nepal, Afghanistan og Nordkorea med at dyrke bæredygtigt og dermed forhindre jordskred. Vi kan lære dem at grave kanaler, anlægge veje med faskiner til afvanding for at forhindre oversvømmelser.
På samme måde kan kendskab til menneskerettigheder, hygiejne og sundhed forebygge konflikter. Det handler om at kapacitetsopbygge en hel befolkning, så de selv kan håndtere deres egne problemer. På lang sigt vil det i bedste fald betyde færre konflikter og dermed færre flygtninge. Og derfor er det ikke enten-eller, når vi taler om akutnødhjælp og langsigtet udvikling. Det er et både og.
Ingen panikhandlinger
Nedskæringer og skæv prioritering må ikke blive en politisk panikhandling her og nu. Politikerne bør tænke bredspektret og langsigtet. Uden langsigtet udviklingshjælp vil vi i værste fald få flere kriser og katastrofer at håndtere om føje år.
Derfor: Glem ikke de skrøbelige stater. Heller ikke de stater, som risikerer at blive skrøbelige, hvis den positive udvikling, som Danmark bidrager til, glider tilbage.
Mission Østs ekspertise er at være til stede i verdens brændpunkter – også i skrøbelige stater som Irak, Nepal og Afghanistan – og yde akut katastrofehjælp og anden humanitær bistand. Vi har kontor i disse lande og arbejder tæt sammen med lokale ngo’er om at bringe hjælpen den sidste meter frem til de nødlidende. Netop fordi vi allerede er til stede og kender forholdene i disse lande, kan vi agere effektivt når kriser eller katastrofer rammer.