Om skribenterne
Troels Stru Schmidt og Erik Blas er bestyrelsesmedlemmer i IDA Global Development og står bag Global Development Class.
Sagen er, at den traditionelle udviklingsbistand gennem flere år har spillet en stadig mindre rolle for den globale udvikling.
Der er flere grunde til dette, inklusive at økonomien og de menneskelige kapaciteter i mange udviklingslande gennem de sidste 30-40 år er vokset meget kraftigt. Derudover er den private sektors rolle nationalt og international vokset i forhold til den offentlige sektors rolle.
Således er arbejdsmarkedet for global udvikling radikalt forandret, men det er ikke blevet mindre, snarere tværtimod: Det er blevet større og mere komplekst – og det kræver nytænkning og indsigt at navigere i for alle, som er nye på arbejdsmarkedet.
IDA Global Development gennemførte sidste år Global Development Class 2015 med 55 deltagere med vidt forskellig baggrund, der alle havde en professionel interesse i at arbejde indenfor global udvikling: Unge ingeniører, antropologer, journalister, økonomer, folk med speciale i international udvikling m.fl.
Deltagerne havde et stort personligt udbytte og gjorde store fremskridt med at analysere dette specielle arbejdsmarked. Global Development Class 2016 vil arbejde videre med denne analyse.
Tre ting er værd at bemærke i den forbindelse:
Verdensmålene
For det første bliver udvikling, fred, lighed og gensidig afhængighed nu taget mere alvorligt af verdenssamfundet end måske nogensinde før. I efteråret vedtog FNs generalforsamling 17 Sustainable Development Goals (verdensmål, red.), som er unikke ikke blot i deres bredde og ambitionsniveau, men netop også i den tilslutning, de har fået fra verdens ledere og regeringer.
At målene er bæredygtige betyder bl.a. at der skal tages et fælles ansvar og at de skal implementeres i alle lande – fra Djibouti til Danmark, og fra Kabul til Køge.
På samme måde skal COP 21's Parisaftale implementeres både lokalt og globalt. Således behøver man ikke nødvendigvis at rejse til Djibouti eller Kabul for at arbejde med global udvikling.
Mindre kendte aktører
For det andet bliver udviklingsområdets traditionelle aktører som FN, Danida og NGO'erne ledsaget af en lang række mindre kendte aktører, der alle ønsker at tage et globalt ansvar og arbejder mere specialiseret med alt fra grundskoleuddannelse og forhindring af skovrydning til byggeri og finansiering af kæmpe vindmølleparker og havne.
Det gælder både folkelige organisationer, selvstændige entreprenører, konsulentvirksomheder og ordinære firmaer, der har udvidet deres forretning til et udviklingsland. Mulighederne for engagement og beskæftigelse her er meget bedre end hos de traditionelle aktører, som alle er presset økonomisk.
Kan kombineres med en traditionel karriere
For det tredje kan udvikling som arbejdsområde kombineres med en mere traditionel karriere – det er ikke "enten-eller". Mange arbejder frivilligt inden for området eller har, som en del af deres karriere, både lokale og globale udviklingsopgaver.
De færreste får en fast og livslang ansættelse hos Danida, men tidsbegrænsede kontrakter og projekter også hos andre aktører er langt nemmere at få fat i.
Det er desuden vigtigt at huske på at f.eks. kommunale og ministerielle arbejdspladser dækker flere områder inden for FNs Sustainable Development Goals (verdensmål, red.), samtidig med at mange små og store virksomheder på forskellige måder arbejder med bæredygtighed og ansvarlig produktion og ofte også med et globalt udsyn.
I IDA Global Development Class 2016 vil deltagerne kortlægge alle disse muligheder, og gennem forløbet møder deltagerne mange mindre kendte aktører. De får personlig afklaring og redskaber, skaber overblik over sektorerne, og opbygger både et personligt og professionelt netværk.
Der er ansøgningsfrist d. 15. februar – få mere info på ida-globaldevelopment.dk