Global frihed tager endnu et skridt bagud

rohingya_displaced_muslims_09_mahmood_hosseini_tasnim_news_agency
Forfølgelsen af rohingya-mindretallet er med til at give Myanmar karakteren 30 på en skala op ti 100 i Freedom Houses årlige demokrati-barometer.
Foto: Mahmood Hosseini / Tasnim News Agency (CC/arkiv)
Forfatter billede

12. februar 2019

Rapporten fra Freedom House i Washington udkommer i år en forsidetegning, der forestiller flere af verdens ledere samlet rundt om et bål, hvor ordet ”freedom” brænder. Ruslands Vladimir Putin og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har hver deres fakkel i hånden. Saudi-Arabiens kronprins, Mohammad bin Salman, hælder benzin på bålet, mens de politiske ledere fra Iran, Kina, Myanmar, Venezuela og Ungarn puster til ilden. Ved siden af dem står Donald Trump og rister en skumfidus på bålet.

USA er et af de ”long-standing” demokratier, som årets frihedsrapport retter søgelyset mod.

Her er der ”udfordringer for demokratiet” under præsident Donald Trump, og disse udfordringer i USA ”truer med at undergrave rettigheder” i andre dele af verden, lyder det i rapporten.

Det amerikanske demokrati ”er fortsat robust efter globale standarder”, men er ”betydeligt svækket i løbet af de seneste otte år”, skriver Freedom House. Trumps ”fortsatte angreb mod retsstaten, fakta-baseret journalistik og andre af demokratiets principper og normer truer med yderligere tilbagegang”, hedder det i rapporten.

Uganda fra delvist frit til ikke frit

Ikke overraskende er en af skurkene i årets frihedsmåling Nicaragua. Landet får sænket sin status fra ”Delvist Frit” til ”Ikke Frit” på Freedom Houses demokrati-skala.

Det skyldes myndighedernes brutale undertrykkelse af protesterne mod regeringen, fængslinger af oppositionsmedlemmer, trusler og angreb mod religiøse ledere og ikke mindst væbnede styrkers voldelige fremfærd, der har kostet hundredvis af mennesker livet.

Også Uganda er rykket en plads nedad, fra ”Delvist Frit” til ”Ikke Frit”. Det skyldes landets mangeårige præsident, Yoweri Museveni, og hans regerings forsøg på at begrænse ytringsfriheden, herunder via overvågning af elektronisk kommunikation og en meget udskældt afgift på brugen af sociale medier.

Den dalende frihed gælder også inden for autoritære styrer som Kina og Rusland, skriver Freedom House.

Visse andre stater, der i forvejen var autoritære, har i år fået stemplet ”ikke frit”, efter de har smidt ”den tynde facade af demokratisk praksis, som de etablerede i tidligere årtier”, da der var stærkere internationalt pres på dem for at reformere sig. Det gælder blandt andet mange af landene i den tidligere østblok.

Zimbabwe rykker op på listen

Der er imidlertid også en del solstråler, der trænger igennem de grå skyer i Freedom In The World-rapporten 2019.

I lande som Malaysia, Armenien, Etiopien, Angola og Ecuador er der sket overraskende forbedringer, der viser, at demokratiet er et af de mest brugbare værktøjer til at holde ledere til ansvar og skabe forudsætningerne for et bedre liv for befolkningerne.

Zimbabwe er rykket fra ”Ikke Frit” til ”Delvist Frit” på grund af præsidentvalget i 2018. Selv om der var store problemer med valghandlingen og beskyldninger om omfattende valgfusk, gav det alligevel en grad af legitimitet til præsident Emmerson Mnangagwa, der havde taget magten, efter at militæret tvang hans forgænger, Robert Mugabe, til at træde tilbage i 2017.

Flere andre afrikanske lande har ligeledes set fremskridt i løbet af 2018. Det gælder blandt andet Angola, hvor den nye præsident, João Lourenço, har indført tiltag mod korruption og straffrihed og givet domstolene øget frihed, og i Etiopien, hvor regeringspartiet som svar på tre års politiske protester har indsat en reformorienteret premierminister, der blandt andet har ophævet undtagelsestilstanden og løsladt politiske fanger.

Foto: Freedom House

Se det interaktive kort over lande her og læs mere om frihedstilstanden i de enkelte lande her.

Find hele rapporten hos Freedom House