Baka står og kigger ud over en gruppe huse med bliktage, mens han lytter til musik i sine ørebøffer. Han drømmer om et samfund, hvor LGBT+ personer lever i frihed og sikkerhed.
Baka (Opdigtet navn. Red.) er en af mange gadejurister i Uganda, der går fra dør til dør og hjælper LGBT+ personer og sexarbejdere til at kende deres rettigheder. Samtidig gør gadejuristerne en kæmpe indsats i kampen mod hiv og aids.
Uganda har lovgivning, der kriminaliserer og diskriminerer LGBT+ personer og sexarbejdere. Forfølgelse, tilfældige fængslinger og torturlignende behandling er konstante risici. Mange kender ikke deres rettigheder, og derfor er de endnu nemmere ofre for politiets chikane og forfølgelse. For at undgå problemer holder de sig ofte væk fra myndighederne – herunder sundhedsklinikker og tilbud om HIV-forebyggelse.
Den 1. december er det World AIDS Day, hvor vi mindes de mange, vi har mistet, og markerer, at kampen mod HIV og AIDS langt fra er ovre. Seneste tal fra UNAIDS viser, at efter års fremgang i at nedbringe antallet af nye hiv-tilfælde, så blev 1,5 millioner mennesker verden over smittet med HIV i 2021 – det samme tal som i 2020. Udsatte grupper, som dem Baka hjælper, er langt overrepræsenterede i antallet af nye HIV-tilfælde. Det samme er teenagepiger og unge kvinder i de fattigste egne af verden. HIV er nemlig en ulighedssygdom, der rammer dem, der har mindst og lever under de mest usikre forhold.
UNAIDS har påvist, at lande, hvor udsatte grupper har rettigheder og beskyttelse, klarer sig bedre i kampen mod HIV. Det samme gælder de lande, der forsøger at udligne de uligheder, der skubber til HIV-epidemien.
Rettigheder beskytter
Menneskerettigheder er nemlig en afgørende faktor for at beskytte sig mod HIV og AIDS.
Basale rettigheder og HIV-forebyggelse er dét, Baka og andre civilsamfundsaktivister arbejder for hver eneste dag lige der, hvor de bor. De informerer folk om deres rettigheder. De dukker op, når personer uretmæssigt bliver tilbageholdt af politiet, de forhandler deres sag og får dem ud af fængslet. De opsøger udsatte grupper, deler kondomer ud og taler om, hvordan man forebygger og kan få behandling for HIV. Deres arbejde har en direkte virkning på antallet af nye hiv-tilfælde.
Men de kan ikke klare det alene. Kun med opbakning fra nationale og internationale organisationer, multi- og bilaterale donorer, kan lokal- og civilsamfundet gøre en effektiv forskel i kampen mod HIV og AIDS. En kamp, som Danmark og det internationale samfund har forpligtet sig til at bakke op om gennem Verdensmålene og den politiske deklaration om HIV og AIDS vedtaget af FN’s Generalforsamling.
Desværre falder den internationale støtte til HIV-indsatser, mens antallet af nye HIVtilfælde forbliver det samme. I AIDS-Fondet frygter vi, at nye HIV-tilfælde i værste fald kan begynde at stige igen, hvis ikke vi bliver bedre til at støtte civilsamfundets kamp for rettigheder og lighed. De kæmper allerede en ulige kamp: mod lovgivningen, mod fattigdom, mod fordomme og mod HIV og andre sygdomme. Vi har et ansvar for at støtte dem, så godt vi kan – med penge, politisk påvirkning og moralsk opbakning.
Vores World AIDS Day-ønske er derfor, at vi bakker op om Bakas drøm. Vi ønsker et samfund, hvor global solidaritet støtter civilsamfundets arbejde for frihed og lighed for udsatte grupper. Fordi det er retfærdigt. Og fordi kun sådan kan vi forebygge og sikre en verden uden HIV og AIDS.
Rikke Nagell er international chef i AIDS-Fondet og Steven L. B. Jensen er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder og bestyrelsesmedlem i AIDS-Fondet