Forurening, forringelse af miljø og nedbrud af vores natur er samtidigt en trussel mod vores liv og helbred.
en ny rapport fra UN Environment med undertitlen “Healthy Planet, Healthy People”.
Enten begynder vi på kloden drastisk at udvide mijløbeskyttelse, eller også risikerer byer og områder i Asien, Mellemøsten og Afrika millioner af dødsfald i midten af dette århundrede, advarer forskerne.
“Fortsætter vi på vores nuværende vej, hvilket vil føre til en dyster fremtid, eller vender vi om mod en mere bæredygtig sti? Det er valget, vores politiske ledere må tage”, fortsætter hun i en pressemeddelelse.
Rapporten kaldes “Global Environmental Outlook 6”, da det er den sjette i rækken af de store globale miljøvurderinger af UN Environment.
Rapporten er lavet for FN-agenturet af 250 forskere og eksperter fra mere end 70 forskellige lande. Den er samtidig godkendt af de deltagende FN-lande, ligesom eksempelvis rapporterne fra FN’s Klimapanel.
Det bliver værre
Den første i serien blev præsenteret i 1997. Der er sket meget på området siden da, og der har været forbedringer, lyder det i rapporten.
“Alligevel er forværringen af den overordnede tilstand for det globale miljø fortsat siden den første udgave af GEO på trods af bestræbelser med miljøpolitik på tværs af kloden og regionerne”, fremgår det af rapporten.
Bestræbelserne bliver særligt hindret i at få en indvirkning på grund af produktions- og forbrugsmønstre, som ikke er bæredygtige, ifølge eksperterne.
Derudover har der ikke været en konsistent samtænkning af miljøhensyn i andre sektorer, og miljøministerier er ofte for svage til at få deres vilje igennem på andre områder.
“Vækst nu, ryd op senere”
Det gælder eksempelvis befolkningstilvækst og urbaniseringen.
De dystre meldinger står i kø, og ifølge rapporten er vi ikke på vej til at nå FN’s verdensmål i 2030, eller i 2050 for den sags skyld.
Grønne investeringer og grøn infrastruktur
Vejen frem ifølge eksperterne er at ændre vores samfundsmodel til en, hvor der stort set ikke er affald i 2050. Grønne investeringer på blot 2% af landenes økonomier kan levere langsigtet vækst med en reduktion af klimaforandringer, vandmangel og tab af økosystemer.
Grøn infrastruktur og bedre planlægning af arealanvendelse er andre tiltag, som kan reducere vores negative aftryk på omgivelserne.
Det er mere effektivt at forholde sig til hele systemer som energi, føde og affald, frem for individuelle områder som vandforurening, vurderer forskerne.
Rapporten blev offentliggjort onsdag, mens verdens miljøministre er samlet til UN Environments 4. forsamling (UNEA 4) i Nairobi.
“Det, der mangler lige nu, er den politiske vilje til at gennemføre politik og indføre teknologi i tilstrækkelig hastighed og omfang. Den fjerde United Nations Environment Assembly i Nairobi i marts må blive den lejlighed, hvor beslutningstagere møder udfordringen og griber mulighederne for en langt mere strålende fremtid for menneskeheden”, siger Joyeeta Gupta og Paul Ekins, som har ledet processen om FN-rapporten.