”Mapping Danish Global Health Research” publiceret i september af Læger uden Grænser og School of Global Health, Københavns Universitet reflekterer over udviklingen i dansk forskning i global sundhed siden DANIDA afsluttede Enhancement of Research Capacity Network (ENRECA) – et initiativ med særligt fokus på dansk sundhedsforskning i lav- og mellemindkomstlande.
Blandt de udfordringer rapporten påpeger, er en begrænset geografisk dækning og usikker fremtidig finansiering. Dansk forskning er koncentreret i et udvalgt antal udviklingslande og få konfliktområder er dækket.
Fundingmulighederne er usikre, for offentlig støtte til global forskning bliver fortsat beskåret og få private fonde støtter området. Derudover er ”projectification” af funding en udfordring, der gør det vanskeligt at opretholde infrastruktur, laboratorier og personale mellem projektperioder. Dermed er den viden og kapacitet, der er opbygget over årtier, i risiko for at gå tabt.
Med utilstrækkelige budgetter, risikerer særligt udsatte patienter at tabe. Hvis Danmark fortsat skal bidrage til de globale sundhedsudfordringer og de bæredygtige udviklingsmål (Sustainable Development Goals) kræver det visioner aktiv indsats og politisk prioritet.
Læs mere hos Læger uden Grænser
Lena Schneider, MSc Global Health Studerende, School of Global Health og efterårspraktikant hos Læger uden Grænser Denmark i 2017
Alexandra Kruse, Børnelæge, Læger uden Grænser Denmark
Ib Christian Bygbjerg, Professor i Global Health, School of Global Health, Københavns Universitet