Der er god fremdrift i EUs strategiske partnerskab med Afrika om Vand og Sanitet. Processen er blevet godt forankret hos de afrikanske vandministre i African Ministers Council on Water (AMCOW) og hos EU og dets medlemslande.
På den Pan-afrikanske vandkonference i Addis Abeba den 8.-12. december 2003 bekræftede de afrikanske ministre sammen med EU i en fælles erklæring fremdriften i partnerskabet og den politiske vilje til fortsat at arbejde med initiativet, fremgår det torsdag af udenrigsministeriets hjemmeside, www.um.dk
Ministrene vedtog en overordnet skitse til et arbejdsprogram for partnerskabet, der ventes at blive præsenteret i New York under mødet i FNs Kommission for Bæredygtig Udvikling, der finder sted den 19.-30. april 2004.
De 2 væsentlige komponenter i partnerskabet er Vand og Sanitet, der ledes af Danmark, og Vandressourceforvaltning, der ledes af Frankrig.
Indenfor vand og sanitet vil der blive gjort en særlig indsats for at dette område prioriteres i de afrikanske landes nationale fattigdomsstrategier og nationale budgetter. Gennem en styrket landedialog arbejdes for at øge effektiviteten af udviklingsbistanden og fokusere indsatserne for at nå 2015 Målene.
Der er enighed om i første omgang at udvælge 10 afrikanske pilotlande, hvor der fokuseres på denne dialog. Under møderne i Addis Abeba valgte de afrikanske lande de første pilotlande: For Østafrika valgtes Uganda og Kenya, for Centralafrika Den Centralafrikanske Republik og Congo Brazzaville og for det sydlige Afrika Mozambique og Zambia.
Der ventes valgt tilsvarende 2 lande i henholdsvis Nordafrika og Vestafrika. Det er tanken at udvide antallet af lande til at dække hele Afrika.
For at opsamle erfaringerne forpligter pilotlandene sig til sammen med et europæisk land, der skal koordinere den europæiske side, årligt at afholde en konference, hvor erfaringerne drøftes med regionen.
I komponenten for Vandressourceforvaltning har indsatsen hidtil været koncentreret om grænseoverskridende vand, hvor der nu er enighed om at starte arbejdet i 4 bassin-områder for også her at opnå piloterfaringer.
Fra afrikansk side er følgende områder valgt: Viktoriasøen-Kagera for Østafrika, Tchadsøen for Centralafrika og Orange-Sequ floden for det sydlige Afrika. Vestafrika overvejer fortsat. Det forberedende arbejde for at indlede initiativerne er igang.
Udarbejdelsen af nationale vandhandlingsplaner indgår som en integreret del af initiativet, Vandhandlingsplaner er et andet MDG mål, som skal opnås inden 2005, og hvor der derfor er behov for hurtig indsats.
Partnerskabet med Afrika er en del af EUs Vandinitiativ, der også omfatter ECCA landene, en Middelhavs- og en Latinamerika komponent. Herudover findes en Finansiel komponent og en Forskningskomponent. En Vandfacilitet til finansiering af partnerskabet med Afrika drøftes fortsat.
EUs Vandinitiativ blev lanceret af den danske statsminister i sin egenskab af EU-formand i samarbejde med Kommissionens formand på Verdenstopmødet om Bæredygtig Udvikling i Johannesburg i september 2002. Formålet med initiativet er at bidrage til at opfylde 2015-målene på vandområdet.