Mattias Söderberg
Mattias Söderberg (f. 1974) arbejder som klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, hvor han har arbejdet med fortalerarbejde i forskellige former siden 2005.
Han er oprindeligt fra Sverige hvor han også har arbejdet i både det svenske Sida (svarer til Danida i Danmark) og Landsrådet for Sveriges Ungdomsorganisationer (svarer til DUF i Danmark).
Klima er en del af Folkekirkens Nødhjælps fortalerarbejde med sult og Mattias har fulgt de internationale klimaforhandlinger siden 2007.
Siden 2012 er han formand for kilmaarbejdet i ACT alliance, Folkekirkens Nødhjælps globale alliance med medlemmer i 140 lande.
Læs hans tidligere blogindlæg på Globalnyt
Følg Mattias Söderberg på Twitter: @Mattias_S
Folkekirkens Nødhjælp og ti andre danske NGO’er er gået sammen om et borgerforslag om en ambitiøs og handlekraftig klimalov. Et borgerforslag er en unik mulighed for den almindelige dansker at stille et forslag, som folketinget skal behandle, hvis der kan samles opbakning i form af 50.000 underskrifter. Forslaget har på mindre end to uger fået mere end 40.000 underskrifter, og er et tydeligt signal om, at danskerne kræver politisk handling nu.
Klimaloven skal sikre, at al dansk politik bidrager til en grøn og bæredygtig fremtid. Det er ikke nok at bygge flere vindmøller. Vi skal også sikre, at politiske emner som omhandler for eksempel landbrug, transport og industri bidrager til den samme grønne udvikling. Og så skal vi huske, at hvis den store klimaudfordring skal klares, er det ikke nok, at vi laver initiativer i Danmark. Den globale opvarmning er global, og det er derfor kun muligt at løse udfordringerne, hvis vi samarbejder internationalt. Det samarbejde inkluderer også en afgørende støtte til u-landene.
De fattigste og mest sårbare lande har brug for hjælp til både den grønne omstilling og til at tilpasse sig klimaforandringernes konsekvenser. I Etiopien er der lige nu en halv million mennesker, der er fordrevet fra deres hjem på grund af tørke. Hvis de ikke får hjælp med at vende hjem og genopbygge og klimatilpasse deres landsbyer, vil den humanitære krise vokse, og det kan lede til konflikter og migration.
Samtidigt er de fleste u-lande i fuld udvikling. Det er positivt, men hvis den udvikling ikke er grøn, vil der ske store investeringer, som bidrager til at øge klimaudfordringerne i stedet for at mindske dem. I Malawi bygges der for eksempel lige nu nyt kulkraftværk, mens resten af verden stiller om til vedvarende energi.
Der er brug for 50.000 underskrifter. Hvis du ikke allerede har skrevet under, håber jeg, at du vil gøre det nu!
For at skrive under på et borgerforslag skal man være 18 år. Hvis du er under 18 år, kan du dog stadigvæk give en hånd med. Folkekirkens Nødhjælps Ungdom har sammen med andre ungdomsorganisationer lavet en parallel underskriftindsamling for at bakke op om en dansk klimalov.
Du finder borgerforslaget og muligheden for at skriver under her: https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-02233
Du finder underskriftindsamlingen for unge under 18 år her: https://www.wechange.dk/indsamling/brn-og-unge-kraever-dansk-klimalov-nu-kun-for-unge-u-18-r-606/?fbclid=IwAR1Ad456axlU0a6X1CvjR5VRhSbXy_5QOPAA6xSat3N1KoIYoLJc0YtCnrw