Gorm Rye fylder 60

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Dr.scient.pol. og institutleder Gorm Rye Olsen, Nærum, fylder 60 søndag den 21. februar 2010.

Fødselaren har i årtier beskæftiget sig med forhold i og omkring Den 3. Verden herunder dansk og international udviklingsbistand.

Kendt i en større offentlighed blev han for alvor under den første Golfkrig i 1991, da hans 700 sider lange doktordisputats fra 1988 om økonomi og politik i Egypten, Irak og Saudi-Arabien kom til nytte på en måde, han næppe selv havde forudset.

Den var afsæt for at kunne analysere officerskorpsets og bureau-kratiets betydning for Saddam Husseins magtapparat, og det kom altsammen de danske TV-seere til gode.

Han blev en kendt kommentator i medierne – ikke mindst om u-lands-relaterede forhold – og har skrevet en stribe lærebøger til gymnasiets undervisning i samfundsfag, historie og geografi.

Samtidig har han en særdeles omfattende videnskabelig produktion, der tæller en lang række artikler i internationale og danske tidsskrifter. Gorm Rye Olsen har tillige lang undervisningserfaring fra såvel Aarhus Universitet – hvor han blev uddannet cand.scient.pol. fra Institut for Statskundskab i 1979 – som fra Københavns Universitet.

Gorm Rye Olsen har beskæftiget sig med EUs globale rolle og EUs fælles udenrigs- sikkerheds- og forsvarspolitik. Især EUs politik over for den fattige verden i almindelighed og Afrika i særdeles står centralt i hans arbejde. Han har ligeledes en omfattende videnskabelig produktion inden for dansk udenrigspolitik med vægt på både udviklingsbistand, sikkerheds- og forsvarspolitik.

Gorm Rye Olsen har en lang akademisk karriere bag sig – med en enkelt afstikker på 2 år til centraladministrationen. Han har flere forskningsophold ved udenlandske universiteter bag sig, bl.a. i USA og Egypten og betydelig erfaring med internationalt forsknings-samarbejde.

En af de mange bøger, han har bidraget til, er ”Mere hjælp for pengene? Hvor får vi mest for pengene til flygtninge? I Danmark eller i nærområderne?”, hvor han skrev kapitlet ”Man kan jo hæve fanen så højt, at man mister jordforbindelsen”. Bogen debatterer nærområde-bistanden som et oplagt led i FNs og Danmarks fattigdomsstrategi i u-landsvirket.

Bogen er redigeret af dav. integrations- og udviklingsminister Bertel Haarder (V) og kom ud i januar 2005.

De ualmindeligt velformulerede og debatskarpe mand nød også dengang – uanset sine synspunkter – respekt i alle lejre.

Efter en årrække på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), senest som afdelingsleder, tiltrådte han 1. november 2006 som leder for det nye “Institut for Samfund og Globalisering” på Roskilde Universitetscenter (RUC).

Det nye institut opslugte bl.a. det kendte Institut for Geografi og Internationale Udviklingsstudier og flere i “miljøet” satte deres håb til, at også det nye større institut ville satse overvejende på udviklings-kontinenterne Latinamerika, Afrika og Asien.

Instituttet rummer fagene Forvaltning, Socialvidenskab, Internationale Udviklingsstudier samt Offentlig Administration.

Privat deler han adresse hjemme på Fruerlund i Nærum nord for København med afdelingsleder Inge Sofie Sørensen. Parret har 2 drenge og en pige.