Biskop emeritus Thorkild Græsholt, Nykøbing F., fylder 85 torsdag d. 7. april 2011.
Fødselaren voksede op i et indre-missionsk graverhjem i Græsted i Nordsjælland, men har talt for gensidig respekt, social retfærdighed og mellemkirkelig tolerance i stedet for fornægtelse og afvisning.
Det skyldes mødet med andre strømme i den danske folkekirke, opholdet som missionær 7 år i Sydindien (1952-60), studier af asiatisk religion, islams tilstedekomst i det danske samfund og tilværelsen som præst.
Thorkild Græsholt blev ordineret som præst i Eliaskirken 1952 og derpå udsendt som missionær for Det Danske Missionsselskab (der i dag hedder Danmission). Hjemme igen gjorde han brug af sine erfaringer som lektor i missionshistorie på Københavns Universitet og var derpå hjælpepræst i hhv. Bagsværd og Gladsaxe, før han blev en afholdt sognepræst i Stengård Sogn i Gladsaxe.
I 1969 udnævntes Thorkild Græsholt som bare 43-årig til biskop over Lolland-Falster, og her sad han på bispestolen i Maribo Domkirke i 27 år indtil pensioneringen i 1996, hvorpå han blev boende i Nykøbing F.
Græsholt har blandt sine mange tillidsposter været medlem af Dansk Missionsråd og var dettes observatør i U-landsstyrelsen 1965-71, dvs i bistandens barndom. Senere var han formand for Dansk Missionsråd og Folkekirkens Missionsråd 1970-73, ligesom han i regi af Det Danske Missionsselskab sad i bestyrelsen 1967-85, heraf en periode som formand.
Også i Folkekirkens Nødhjælp har han gjort sig gældende, idet han var medlem af styrelsen 1967-92 og dens næstformand i 20 år (1972-92).
Han har skrevet flere bøger om Indien og hinduisme, herunder “Til verdens ende, missionshistorisk rids” (1971), “Hinduisme” (1977), “Tilbage til Indien” (1979) og er medforfatter til “Arcot-Krøniken” fra 1989, der handler om den lille lutherske kirke i Indien af samme navn.
Han skabte mange venskabsbånd i det store sydasiatiske land, en af dem er hans jævnaldrende indiske ”tvilling” og ven, guruen Suryalingam Swami, i delstaten Tamil Nadu med hvem han har ført en interreligiøs dialog, lang tid før dette kom på tale i et omfang som i dag.