Det seneste halvandet år har været præget af mødeaflysninger – eller alternativt onlinemøder. Efter aflysning sidste år forventer Storbritannien imidlertid at kunne afholde den vigtige klimakonference COP26 i november med deltagelse af både rige og fattige lande.
Der har været bekymringer for, at det bliver umuligt for diplomater, embedsfolk og civilsamfund fra flere udviklingslande at deltage på grund af ulige adgang til vacciner mod Covid-19.
Allerede i juni lovede Storbritannien, at der vil blive doneret vacciner mod Covid-19 til fattige lande, som ikke selv har andre muligheder for at få stikket.
“Ved G7-topmødet forpligtede Storbritannien sig på et sikkert fysisk COP26 og til at levere vacciner for registrerede deltagere, som ellers ikke ville kunne få dem,” skrev de britiske myndigheder.
Det fremgår af annonceringen, at tilbuddet gælder embedsfolk, diplomater, civilsamfund og medier.
Karantæneregler kan blive dyre
Deltagere, som ønskede at tage imod tilbuddet om en gratis vaccine, skulle angive dette i ansøgning om akkreditering inden den 23. juli. Men vaccinationerne er stadig ikke kommet i fuldt sving.
Ifølge en artikel i Washington Post var der midt i august stadig ingen nærmere information om de gratis vaccinationer. I sidste uge nævnte en talsperson fra den britiske regering, at vaccinationerne nu kommer i gang, ifølge en artikel i Politico fredag.
Udviklingslandene er imidlertid stadig bekymrede for, om de kan deltage. Udover usikkerheden om vaccinerne kan det være meget vanskeligt at komme til Glasgow, eksempelvis fra de små klimatruede ønationer i Stillehavet. Der kan stadig være nedlukninger eller stramme coronaregler i nogle transitlande, herunder i Australien eller New Zealand, som har en meget kontant strategi mod Covid-19.
Det kan også blive en bekostelig affære for deltagerne. Storbritannien vil lempe på nogle af restriktionerne under klimakonferencen, men det er stadig et krav, at rejsende fra lande på den røde liste skal i karantæne i fem dage, selvom de er fuldt vaccinerede. For dem, der ikke er vaccineret, står den på karantæne i 10 dage, skriver BBC. Ifølge Washington Post kan det blive til en udgift på 3.100 dollars per person, omkring 20.000 danske kroner.
Derudover er priser på hoteller steget dramatisk i den skotske værtsby, så det kan blive dyrt for de fattigere lande at deltage.
Talspersonen fra den britiske regering udtalte ifølge Politico, at der bliver kigget på en mulighed for at kompensere hotelregningen for fattige nationer i karantæneperioden.
En inkluderende klimakonference?
Nogle ngo’er har udtalt, at vaccinationer til delgerede på klimakonferencen ikke er tisltrækkeligt. Mohamed Adow fra Power Shift Africa og Tasneem Essop fra Climate Action Network mener, at det sætter deltagerne i et moralsk dilemma.
“Den pludselige og forhastede annoncering presser dem, der ønsker at deltage i COP’en, til at skrive sig op til en vaccine senest den 23. juli. Det sætter mange mennesker, særligt i fattige lande og i civilsamfundsgrupperne, i den uheldige rolle, at de kan vælge at få en vaccine før frontpersonale og skrøbelige grupper i deres egne lande. Dette moralske dilemma kunne være undgået, hvis rige lande ved G7-mødet, under Storbritanniens formandsskab havde budt ind med en reel plan for at opnå global vaccinelighed,” skriver de i en kommentar i The Guardian.
WHO’s tal for donationer af vacciner til fattige lande viser, at Storbritannien har leveret 70 procent af deres retfædige andel af de globale vacciner. Danmark har blot leveret 9 procent.
Flere ngo’er peger på, at det er ekstremt vigtigt, at de fattige lande, hvoraf mange er blandt de mest udsatte for klimaforandringer, kan deltage i forhandlingerne.
Et af de store emner på konferencen bliver klimastøtte. Rige lande har lovet 100 milliarder dollars årligt fra 2020 i klimastøtte til udviklingslande. Der kommer beregninger inden det store møde, om hvorvidt det løfte er indfriet. Derudover skal nationerne diskutere et nyt mål for klimabistand fra 2025.
I foråret nævnte den svenske aktivist, Gretha Turnberg, at hun ikke vil deltage i klimakonferencen på grund af den ulige deltagelse. Hun nævner nu, at hun muligvis alligevel vil dukke op, efter udmeldingen om gratis vacciner til delegerede fra fattige lande.
Hun får ved konferencen selskab af mange andre prominente personer. Den britiske premierminister, Boris Johnson, deltager, og det er netop annonceret, at Storbritanniens regent, Dronning Elizabeth II, også vil tale på COP26 i Glasgow. Dertil kommer en række af enten statsledere eller ministre fra hele verden – forhåbentlig både fra den rige og fattige del.