Regeringens finanslov er blevet en rent ud sagt katastrofal rundbarbering på klima-, energi- og miljøområdet, mener Greenpeace.
Blot en uge før klimatopmødet i Paris har regeringen valgt at beskære den internationale klimafinansiering med 40 %, og en lang række ordninger på klima- og energiområdet beskæres kraftigt eller skrottes helt.
Klima- og energimedarbejder Tarjei Haaland, siger:
“Vi har nu fået syn for sagen, og det står klart, at såkaldt grøn realisme dækker over ren massakre. Det er pinligt, at regeringen sænker ambitionerne så markant, og især nedskæringerne på energiforskning og skrotning af en række gode ordninger er så kortsigtede, at det gør ondt. De er grundlaget for, at Danmark kan fastholde den førerrolle i den grønne omstilling, som andre lande roser og lader sig inspirere af, og som betyder stigende milliardindtægter fra eksport af grøn teknologi.”
Klimapolitisk rådgiver, Jens Mattias Clausen, siger:
“Løkke er helt ude af trit med sin samtid og verden udenfor andedammen. England dropper kul, Kina slår rekorder med udbygning af sol og vind, og diplomater og statsledere fra hele verden er på vej til klimatopmøde i Paris for at forhandle en global aftale. Samtidig skærer Løkke-regeringen drastisk på hele området, og særligt besparelsen i klimafinansieringen er et kæmpe selvmål, fordi den er afgørende for at bygge bro mellem verdens rige og fattigste lande i Paris.”
“At vise velvilje i spørgsmålet om klimafinansiering er altafgørende for at opnå en brugbar aftale, så vi kan afværge de mest katastrofale konsekvenser af klimaforandringer. Når regeringen oven i en 40% beskæring af finansieringen, samtidig skærer voldsomt ned på udviklingsbistanden, er det smerteligt klart, at Løkkes solidaritet med verdens fattigste ligger på et meget lille sted.”
Politisk rådgiver, Jan Søndergaard, siger:
“Det er en klima- og transportpolitisk skandale, at regeringen gør store benzin- og dieselbiler billigere og samtidig udfaser afgiftsfritagelsen for elbiler. Vi kan se frem til flere, større og mere forurenende biler. ”
“Hvis ikke, det var så trist, er det nærmest komisk, at landbruget nu får en ophævelse af randzoneloven, udfasning af kvælstofnormer og lempelser af gødskningsforbud, mens regeringen samtidig sender en regning på mere end én milliard kroner til skatteyderne for at kompensere for landbrugets forurening.”