Greenpeace: Lille sejr i kampen mod forurening i Kina

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

AMSTERDAM – 12. februar 2010. Forurening af miljøet er et af de største problemer i Kina. Tusindvis af fabrikker pumper hver dag giftige kemikalier ud i de kinesiske floder – floder, som er livsgrundlaget for millioner af mennesker. Det skriver Greenpeace på deres hjemmeside.

Greenpeace har igennem mange år arbejdet for at få de kinesiske myndigheder til at tage sig af problemet, og det er i nogen grad lykkedes. Myndighederne i Kina udgiver hvert år en liste over forurenende virksomheder. Flere af disse er virksomheder i Guangdong-provinsen, som Greenpeace har udpeget gennem deres egne undersøgelser af prøver fra spildevandsledningerne fra de kinesiske industrier. Greenpeaces undersøgelser blev udgivet i rapporten “Poisoning of the Pearl” fra sidste år. Guangdong provinsen er også kaldet “verdens fabrik”, da regionen står for 30 % af den samlede kinesiske eksport af industrielle produkter.

Greenpeace hilser de kinesiske myndigheders forsøg på at bremse forureningen velkommen, og glæder sig samtidig over, at indsatsen faktisk ser ud til at virke. De virksomheder, som siden 2006 er blevet sat på kinesernes sortliste over forurenende virksomheder, ser ifølge Greenpeace ud til at have formindsket deres udslip af farlige stoffer i miljøet.

Greenpeace advarer dog om, at de kinesiske myndigheder fokuserer for ensidigt på nogle få og traditionelle forureningskilder, hvorimod de ofte meget komplekse sammenblandinger af kemikalier ikke er underlagt nogen kontrol. Kemikalierne kan forårsage sygdomme såsom kræft og ødelæggelse af det naturlige miljø, og Greenpeace opfordrer derfor de kinesiske myndigheder til at stramme op på lovgivningen

Læs mere på www.greenpeace.org.