Greenpeace vil have FN til at presse den indiske regering

petition
Thomas Jazrawi

Det fremgår af en artikel på Greenpeace Danmarks hjemmeside:

Greenpeace i Indien kæmper for sin eksistens. Indenrigsministeriet blokerede i april for alle bankkonti, så miljøorganisationen ikke kan betale husleje på de 7 kontorer, betale løn og vigtigst af alt lave kampagnearbejde.

Greenpeace trækker derfor FN-generalsekretær Ban Ki-moon ind i sagen.

”Vi opfordrer FNs generalsekretær til at udtrykke sin støtte til ytringsfriheden i Indien, som lige nu er under voldsomt pres. Greenpeace og mange andre græsrodsorganisationer oplever lige nu et kraftigt angreb på organisationsfriheden i Indien”, siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark.

“Indenrigsministeriet er ved at presse os ud, og hvis det lykkes, er det første gang i vores 44-årige historie, vi er blevet udelukket fra et land. Miljøbevægelsen i Indien har en vigtig rolle at spille”, tilføjer hun, og fortsætter:

“13 ud af verdens 20 mest forurenede byer er i Indien, og regeringen har lige fremlagt en plan om flere massive kul-investeringer. Vi vil meget gerne have mulighed for at fortsætte med at presse på for de grønne løsninger som for eksempel sol- og vindenergi,”

Stor opbakning
Greenpeace Indien har selv fremlagt en plan, der skal sikre bevægelsens overlevelse.

Mere end 300 medarbejdere tilbyder at arbejde uden løn den næste måned, andre organisationer udlåner gratis kontorplads, og kontoret har åbnet en ny konto til donationer fra nye indiske støtter.

”I de seneste uger har vi oplevet en enorm bølge af støtte til Greenpeace i Indien. Jeg er meget ydmyg overfor håndsrækningen fra vores allierede i civilsamfundet og opbakningen fra de mange tusinde støtter fra hele landet,” siger Samit Aich, generalsekretær for Greenpeace Indien.

”I går sendte mine medarbejdere mig et stærkt brev, hvor de tilbyder at arbejde uden løn, hvis der er behov. Det var den afgørende brik i puslespillet for os. Jeg glad for nu at kunne præsentere en overlevelsesplan til at holde Greenpeace Indien – og vores kampagner – i live mindst juni ud. Det er ikke en langsigtet løsning, men den giver os et vigtigt pusterum,” siger Samit Aich.

Se brev fra Greenpeace Indiens medarbejdere HER.

Tusindvis af NGO’er er truet
Greenpeace er ikke den eneste organisation, der lige nu oplever, at indenrigsminister Rajnath Singh slår hårdt ned på – de ellers – frie og kritiske organisationer i Indiens civilsamfund.

I april fik knap 9.000 organisationer indenfor bl.a. miljø, menneskerettigheder og udvikling, frataget retten til at modtage penge fra udlandet.

Herudover har indenrigsministeriet sat en række organisationer, heriblandt Amnesti og en af verdens største velgørenhedsfonde, Ford Foundation, på en såkaldt overvågningsliste.

Dette betyder, at de for hver enkelt donation skal søge ministeriet om lov til at modtage den.

Greenpeace kæmper nu i Indiens retssale for sin ret til at eksistere og modtage penge. På tirsdag den 26. maj er der høring i The Delhi High Court.

Her skal Greenpeaces sag mod indenrigsministerens beslutning om at fratage retten til at modtage donationer behandles.

Indenrigsministerens har tidligere forsøgt at blokere for donationer til Greenpeace, men de forsøg er blevet afvist i retten som ”lov- og forfatningsstridige”.