Grøn gudstjeneste under Københavns store klimamøde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mens 600 klimaforskere og regeringsrepræsentanter mødes i København, åbner Vor Frue Kirke dørene for en særlig klimagudstjeneste, hvor der vil være hilsener fra bl.a. Vatikanet og Desmond Tutu.

Grøn Kirke, Folkekirkens Nødhjælp og Københavns Domkirke inviterer til gudstjeneste tirsdag kl. 20 for håb og handling for jordens fremtid.

Gudstjenesten arrangeres i forbindelse med, at FN’s Klimapanel er i København for at lancere sin største rapport siden 2007. I den forbindelse vil verdens øjne være rettet mod København.

Rapporten vil give et videnskabeligt overblik over verdens tilstand i forhold til klimaforandringer, og allerede nu ved vi, at den vil tegne et meget alvorligt billede.

Derfor er der grund til at samles, inspireres og bede for skaberværket, skriver Grøn Kirke i en pressemeddelelse.

Det bliver en alternativ gudstjeneste på engelsk med hilsener fra bl.a Vatikanet, Patriark Bartholomæus af Konstantinopel og Ærkebiskoppen af Polynesien.

Nobelprismodtager og tidligere ærkebiskop Desmond Tutu prædiker via en video-hilsen sendt til denne særlige lejlighed.

”Denne gang foregår Desmond Tutus prædiken som videoprojicering, optaget og sendt af ham selv særligt til lejligheden. Vi er selvfølgelig meget stolte over, han vil medvirke, selvom han ikke har mulighed for at rejse til København,” siger Signe Malene Berg, der er en af natkirkepræsterne i Vor Frue, til websitet Kirken I København.

Vores opdrag at passe på kloden

Tirsdagens særlige gudstjeneste vil fokusere på håb og handling for jordens fremtid.

”For mig er det helt naturligt med sådan en gudstjeneste,” siger Signe Malene Berg til Kirken i København.

”Den hænger sammen med det kristne budskab om, at jorden er Guds gode skaberværk, som vi er blevet sat til at have ansvar for. Der er så meget vi ikke er herre over, men når det gælder om at passe på kloden, kan vi gøre noget. Det er vores opdrag.”

Foruden hilsener fra Vatikanet og Desmond Tutu medvirker blandt andre vokalensemblet Vor Frue Kantori, børn fra Zahles skole, skuespillerne Laura Bro, Maria Stenz samt biskop Sofie Petersen og biskop Czeslaw Kozon.

Der vil være en opbygning af den kunstneriske håbs-installation NEST, ligesom Dreamhub og Lightperformers vil fylde nat-kirkerummet med musik og visuals.

Efter gudstjenesten holder Folkekirkens Nødhjælps café ”Nutid” åbent.