Der står et stort minus på bundlinjen, når det gælder freds- og forsoningsprocessen i Guatemala. Det konkluderer FNs overvågningsmission i landet, MINUGUA, i en ny rapport
MINUGUA har set på, hvorvidt de guatemalanske myndigheder aktivt har fulgt op på de anbefalinger, som FNs Historiske Sandhedskommission (CEH) for 5 år siden gav regeringen i det mellemamerikanske land, skriver journalist Linda Nordahl Jakobsen på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside.
CEH-rapporten, der udkom i 1999, har bl.a. anbefalet, at det guatemalanske retssystem efterforsker og retsforfølger de ansvarlige bag krænkelser af menneskerettigheder under den 36 år lange borgerkrig.
CEH-rapporten anbefaler også, at der gives en moralsk og en form for økonomisk erstatning til de titusinder af efterladte, hvis familiemedlemmer blev dræbt under militærets massakrer, som var voldsomme især i begyndelsen af 1980erne, og som især gik ud over den maya-indianske civilbefolkning.
– Men der sker ingenting, siger FN-missionens chef, Tom Königs, der opfordrer den ny regering under præsident Oscar Berger til at puste liv i freds- og forsoningsprocessen i landet.
FN-missionens chef siger, at det er fundamentalt for MINUGUA, at Guatemala “genvinder sin historie og ofrenens værdighed for at kunne vokse som land”. Set fra MINUGUAs side er de 5 år, der er gået, siden FN lavede CEH-rapporten, tid nok til, at man kunne have gennemført visse reformer.
– Vi er bekymrede over, at der kun har været få fremskridt, og at de opgaver, som stadig forestår, er enorme, siger Tom Königs.
Guatemalas ny præsident, Oscar Berger, erkender de “tilbageskridt og overgreb, der har været de seneste 4 år under den tidligere regering”, og hans regering satser på “at puste nyt liv i fredsaftalerne.”
En del af genoplivningsforsøget er ifølge Berger et lovforslag, som han netop har sendt til Kongressen om, at regeringen afsætter flere penge til en erstatningsfond, som er skabt, og som ifølge fredsaftalen skal udbetale penge til de efterladte til ofrene fra borgerkrigen.