Når man går rundt ved markerne udenfor landsbyen, kan man tydeligt se den høje grå betonmur, som bugter sig gennem det tørre landskab. Ovenpå muren er der pigtråd, og bagved er kranerne ved at opføre en ny by bestående af højhuse.
Denne mur har mange navne. Ifølge den israelske stat er det en sikkerhedsmur, der skal skærme mod terrorister, ifølge palæstinensere er det en apartheidmur, der skal overtage palæstinensisk land og inddæmme palæstinenserne.
Bedste oprør mod Israel
Kefah hiver en vandkande op og begynder at vande gulerødderne. Han er 27 år og uddannet i jura.
Han har i dag droppet karrieren som jurist til fordel for sin økologiske mark.
På marken bliver der dyrket gulerødder, kål, salat og ærter. Han bruger primært sin tid på at dyrke marken, som grænser op til muren.
Han forklarer, at dette er den bedste måde at lave oprør mod Israel på, da man kan boykotte israelske landbrugsprodukter. En stor del af de produkter man kan købe i Palæstina er produceret og importeret fra Israel. Derfor er hans ambition at kunne producere og sælge palæstinensisk dyrkede økologiske afgrøder.
En anden grund til at dyrke marken er, at dette fungerer som et værn mod konfiskering af land. I israelsk lovgivning findes en lov, som giver den israelske stat lov til at ekspropriere palæstinensisk jord, hvis jorden står ubenyttet hen. Derfor dyrker han marken og sørger for at besøge den hver dag.
Denne lov blev brugt i 2005, da Israel begyndte opførelsen af muren gennem Bil’in og beslaglagde 60% af indbyggernes marker. Det er denne jord som bosættelsen, på den anden sidde af muren, i dag bliver bygget på. Da markerne i 2005 blev konfiskeret, skabte det en byge af protester fra Bil’ins indbyggere.
Indbyggerne har siden den dag i 2005 demonstreret hver uge om fredagen. Hver uge mødes byens indbyggere foran muren og råber slagord. Dette fører som oftest til, at de israelske soldater på den anden side af muren affyrer tåregas. Dette var også tilfældet denne fredag. Seancen varede omkring 20 minutter, så gik demonstranter og soldater hver til sit.
Håber at uddanne bønder
Skud med gummikugler og tåregaspatroner har gennem årene ført til flere dræbte på palæstinensisk side. Kefah fortæller, at det er blevet normalt at opleve natlige ransagninger i byens huse udført af israelsk militær. Sidste nat blev huset overfor Kefahs, ransaget, ifølge ham selv, udelukkende for at chikanere demonstranterne.
Da Kefah er færdig med at vande marken, inviterer han på frokost i sit lille telt. Her serverer han mad bestående af afgrøderne fra marken, og en del af de andre småbønder fra de tilstødende marker deltager i måltidet. Motivationen for dem for at dyrke marken er den samme som for Kefah.
Hvis man spørger ind til fremtiden, håber de på at kunne oprette en økologisk landbrugsskole med henblik på at uddanne bønder fra de omkringliggende landsbyer, så de kan føre samme fredelige form for modstand mod muren og bosættelsen.
Ikke meget optimisme at spore
Et øjeblik er der stilhed omkring frokostbordet. Det eneste man kan høre, er larmen fra kraner og gravemaskiner, som kommer fra den anden side af muren, hvor der bliver arbejdet på at udvide bosættelsen. Kefah peger og fortæller, at larmen selv kan høres om natten.
Forhåbningen er, at denne bosættelse og mur en dag skal rives ned igen. Han erkender, at det kan tage lang tid, men han understreger, at han aldrig vil miste håbet, ellers kunne han lige så godt lade være med at dyrke marken.
Optimismen for en løsning på konflikten mellem Israel og Palæstina er dog ikke til at spore, når man snakker med almindelige palæstinensere og israelere inde i de større byer. Gennem årtier med forhandlinger mellem parterne er troen på en varig fred lille.
Siden Trump tiltrådte som amerikansk præsident, er bosættelserne på Vestbredden accelereret. I februar i år godkendte Israel 4000 bosættelser på Vestbredden, og i oktober godkendte Israel nye bosættelser i Østjerusalem. Der bor i dag omkring 800.000 israelere på palæstinensisk område.
Så imens der endnu engang vil blive forhandlet om fred, vil Kefah dyrke sin mark med gulerødder og kål.