Haarder standser alle nye bistandsbevillinger til Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark sætter en stopper for nye bistandsbevillinger til Nepal efter kongens magtgreb i landet. Det oplyser udviklingsminister Bertel Haarder (V) fredag ifølge flere medier:

– Det, vi har sat i bero, er alle nye bevillinger til regeringen i Nepal, så vi starter ikke noget nyt. I forhold til de eksisterende bevillinger, vil vi overveje at stoppe de penge, der går gennem regeringen, for dermed at lægge det maksimale pres på den, siger Bertel Haarder til Ritzau.

Han understreger dog, at Danmark fortsat vil give bidrag til de nødhjælpsorganisationer, der opererer i Himalaya-landet. Nepal er et af Danidas programsamarbejdslande og tilgodeses derfor i særlig grad med dansk bistand.

Bertel Haarder uddyber sin holdning i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet fredag eftermiddag:

– Danmark lægger sammen med EU og det øvrige internationale samfund pres på den nepalesiske konge for at få genindført en bredt baseret regering. Donorerne er enige om ikke at indgå nye aftaler med regeringen.

– Danmark har derfor øjeblikkeligt standset forberedelsen af et miljøprogram, som skulle godkendes til sommer. Det vil indebære en betydelig reduktion af den danske bistand til Nepal allerede i år. Vi vil samtidig se på mulighederne for at øge støtten til civilsamfundet gennem NGOer (private organisationer).

– Fra dansk side følger vi situationen nøje, og regeringen er klar til at reagere, hvis der bliver behov herfor. Det er vigtigt, at de store donorer i Nepal lægger samme pres på kongen, anfører Haarder i pressemeddelelsen.

Beslutningen om at indstille nye bevillinger kommer efter et veritabelt statskup, hvor kong Gyanendra tirsdag erklærede undtagelsestilstand efter først at have afsat regeringen.

Angiveligt skulle årsagen være kongens utilfredshed med, at regeringen ikke havde udskrevet det ventede parlamentsvalg. Maoistiske oprørsgrupper kontrollerer store dele af landet og besværliggør valghandlinger, lød regeringens argument. Kongen vil nu selv lede en ny regering.

Det danske udenrigsministerium fraråder alle at rejse til Nepal, hvor politiske ledere og fagforeningsfolk er sat under husarrest og både det faste og mobile telefonnet i hele landet er ude af drift.

Resultatet af kongens handling er blodige sammenstød, bombeeksplosioner og terrortrusler. Derfor er der ifølge Udenrigsministeriet ikke et eneste sted i Nepal, hvor det er sikkert at færdes – heller ikke de populære turistruter i Annapurna og Everest regionerne.