Omkring 8 procent af verdens befolkning lider af diabetes. I Mellemøsten er tallet væsentligt højere. Her er mere end hver tiende ramt af sygdommen, mens der flere steder på Vestbredden og i Gazastriben er tale om op mod 15-20 procent af befolkningen.
Årsagen til de mange diabetikere skyldes ikke mindst den manglende opmærksomhed omkring, hvordan man behandler og forhindrer sygdommen i at opstå.
Men også fedme og overvægt i befolkningen spiller ind, siger Ahmad Abu Al Halaweh, direktør for Diabetes Care Center ved Augusta Victoria Hospitalet i Østjerusalem.
Derudover er stress en vigtig faktor. Særligt kronisk stress øger risikoen for type 2 diabetes, og på grund af den højspændte politiske og økonomiske situation på Vestbredden lider mange palæstinensere af kronisk stress.
Derfor indledte World Diabetes Foundation (WDF) i 2003 et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp og Augusta Victoria Hospitalet i Østjerusalem for at forbedre situationen. Deres fokus var på kapacitetsopbygning og at sørge for træning, opgradering af klinikker og øget opmærksomhed.
“Diabetes bør være højt prioriteret i Palæstina, da udbredelsen er enorm,” siger Jakob Madsen, programkoordinator for World Diabetes Foundation. Sammen med direktøren i WDF, Anders Dejgaard, besøgte han sidste måned Palæstina for at vurdere projektet.
I dag findes der fire Diabetes Care-klinikker på Vestbredden, i Jerusalem og i Gaza. Desuden blev der i 2014 oprettet en mobilklinik i samarbejde med Palæstinas Sundhedsministerium.
En samlet klinik – flere resultater
En af de største udfordringer ved diabeteshandling er, at patienterne ofte kræver en serie af forskellige behandlingsformer. Tidligere var behandlingerne spredt rundt på flere klinikker på Vestbredden, men i dag er det lykkedes at samle dem på et sted, så klinikker både kan tilbyde fodbehandling, øjeneftersyn, fordøjelses-diabetesscreening og ernæringsrådgivning. Det har vist sig at gavne patienterne. Der tilbydes desuden almindelige laboratorieundersøgelser samt patient-, familie- og samfundsuddannelse.
Modellen erstattede den gamle tilgang, hvor patienterne ofte kun så deres læge, når de skulle have fornyet deres recepter.
68-årige Rasmeye Mo’es er en af de mange patienter, der i dag får tilbudt en række behandlinger. Hun har haft diabetes i 14 år og er nu fast patient på klinikken i det sydlige Hebron på Vestbredden.
”Tidligere gik jeg til lægen hver 3. måned for at få målt mit blodsukker og troede, at det var nok. Først for nylig fandt jeg her på klinikken ud af, at diabetesbehandling bør bestå af diæt, motion og øjen- og fodbehandling,” siger hun.
Mobile klinikker gør en forskel
Mange patienter i på Vestebredden og i Gaza har dog svært ved at nå frem til klinikkerne. Her må behandlingen komme til dem. Derfor blev der i 2014 oprettet en mobilklinik, der kører ud til de områder, hvor der er brug for hjælp. Det gælder blandt andet til beduinerne på Vestbredden og andre palæstinensere, der på grund af israelske checkpoints ikke kan få adgang til klinikkerne.
Rena Abu Snena, der er fodspecialist på Augusta Victoria Hospitalet i Østjerusalem mener, at mobilklinikken har afgørende betydning og kan redde tusindvis af liv.
“Dagligt bruger mere end 30 patienter i gennemsnit den mobile klinik, hvor et af vores vigtigste tilbud er uddannelse i bedre pleje. Uddannelse er så vigtigt, fordi det kan forhindre amputation af et ben,” siger Rena Abu Snena.
En lære for livet
Mobilklinikken samt de fire permanente klinikker når hvert år ud til 10.500 palæstinensere, mens WDF-kampagner om diabetes-opmærksomhed når ud til ca. 100.000 palæstinensere årligt.
Hussein Shoan er en af de glade patienter. Efter at have fået ernæringsvejledning og behandling på klinikken i det sydlige Hebron tabte han sig 29 kilo og begyndte at kontrollere sin diabetes gennem livstilsændringer og medicinering.
”Jeg fik de rigtige instruktioner og guidelines, og jeg lærte, hvordan jeg skal spise sundt og dyrke motion. Det gør, at jeg i dag kan se bedre, og jeg er mindre ondt i mine ben, ” siger han.