Håb for Europa: Dele af industrien vender hjem fra u-lande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udflytningen af produktion og arbejdspladser fra Europa til lavtlønslande i Den 3. Verden er på retur og i Tyskland er flere af de udflyttede virksomheder ligefrem på vej tilbage igen, skriver Berlingske lørdag.

Blot otte procent af de tyske industrivirksomheder har flyttet produktionen til udlandet siden 2010 og det er det laveste niveau i 18 år, fremgår det af en undersøgelse fra den tyske ingeniørforening, rapporterer bladet.

“Lønningerne stiger i Kina og det er svært at styre produktionen, når den ligger 12 timer væk i et fly. Ulemperne bliver større og samtidig bliver fordelene mindre, fordi robotteknologi er lige tilgængeligt over hele verden”, siger direktøren for det Dansk-Tyske Handelskammer, Reiner Perau.

Herhjemme er de timelønnede hos Novozymes i Kalundborg gået med til en anderledes lønaftale med stigende produktivitet til følge, og det kan Danmark vinde ved som industrination, anfører koncernen overfor Berlingske.

I Kalundborg blev det traditionelle lønsystem – hvor alle fik det samme – erstattet med en ny model, hvor alle fik en personlig uddannelsesplan. De skal så gå til test hvert andet år for at rykke op i løntrin.

Hvis medarbejderne ikke består testen efter to forsøg, må de gå ned i løn og forsøge sig igen senere.