2556 dage. Så mange dage har Danmark til at nå Verdensmålene, regnet fra 1. januar 2023. Det gør den nye regering til den sidste, der har mulighed for at igangsætte de nødvendige forandringer, for at vi kan opfylde målene. Derfor bliver det en af den nye regerings og Folketingets vigtigste og fornemmeste opgaver at leve op til det løfte, Danmark i 2015 gav danskerne og resten af verdens lande med underskrivelsen af Verdensmålene.
Danmarks indsats omkring Verdensmålene er netop blevet vurderet af 14 civilsamfundsorganisationer, der de seneste fire år – gennem en årlig fælles SPOTLIGHT-rapport – har gjort status på, hvor langt vi er fra at nå i mål i 2030. Én ting står helt klart i SPOTLIGHT 2022: den nye regering har rygende travlt, og der er brug for handling nu. Verdensmålene handler om at kunne løse flere kriser samtidig, og det er i dén grad højaktuelt.
Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 har blotlagt en række underliggende kriser i det internationale samfund for eksempel udfordringer med bæredygtig energiforsyning, ulighed, fattigdom og svækkede internationale institutioner. Sammen med efterdønninger fra Covid 19-pandemien og en rasende klimakrise har krigen medført global tilbagegang på områder, hvor det længe har gået fremad, som for eksempel bekæmpelse af sult. Det demonstrerer præcis, hvor tæt forbundet de forskellige kriser er, og hvordan udfordringer på ét område påvirker andre. Det er tydeligere end nogensinde, at de ting, vi gør i Danmark, hænger sammen med resten af verden, og at beslutninger på ét område har konsekvenser på andre.
Derfor er det bekymrende, at skiftende regeringer har brugt Verdensmålene som krymmel frem for at gøre det til selve kagebunden for deres politik og handling. I SPOTLIGHT 2022 peger vi på udfordringer på flere områder, hvor politikerne kan gribe fat.
- Følg op på, hvordan det går, og læg en plan
Den forrige regering udgav sidste år en handlingsplan for Verdensmål, der skulle have været fulgt op med en fremdriftsrapport i september. Fremdriftsrapporten blev udskudt, og nu står vi snart med en ny regering, der skal finde fodfæste, før de laver en plan for Verdensmålene. Samtidig tikker uret, og de 2556 dage, vi har til at nå målene fra 1. januar, bliver hurtigt færre. De enkelte kriser kommer til at stå i vejen for langsigtede planer. Den nye regering bør derfor fra starten gøre status på Danmarks indsats indtil nu og komme med en konkret plan for, hvordan vi når helt i mål med hvert af de 17 mål.
- Skab sammenhæng i Danmarks indsatser ved at se på konsekvenser ved lovgivning
SPOTLIGHT 2022 peger på, at Danmark har udfordringer med at sikre, at der er sammenhæng i den politik, der føres på forskellige områder, så politik på ét område, ikke har negativ indflydelse på politik ført på andre områder. Folketingets medlemmer fik sidste år et redskab til at få bedre styr på, hvordan de beslutninger, de tager, påvirker Verdensmålene: Hvis der er væsentlige konsekvenser for Verdensmålene, skal det stå i nye lovforslag. I løbet af det sidste år, er der fundet konsekvenser for Verdensmålene i 62 lovforslag, men –ifølge vurderingerne – er der kun fundet negative konsekvenser for Verdensmålene i fem af de lovforslag. Vi håber, den nye regering vil sikre grundige vurderinger af lovforslagene, der alle både vurderer forslagenes potentielle positive og negative konsekvenser for Verdensmålene, så der skabes et grundlag for gode beslutninger.
- Regeringen skal sætte dem, der er længst tilbage først
Det er den klare vurdering i civilsamfundets SPOTLIGHT 2022, at Danmark kan gøre meget mere, når det kommer til at leve op til Verdensmålenes grundlæggende princip om ”ikke at lade nogen i stikken” (Leave No One Behind). Vi håber, at de danske politikere vil være modige og også i praksis leve op til løftet om at sætte dem, der er længst fra at nå Verdensmålene, først.
Underskrivere: Ditte Ingemann Hansen, forperson, FN-Forbundet – Janne Tynell, chef for kommunikation og politik, Red Barnet – Julie Rosenkilde, forkvinde, 92-gruppen og sekretariatsleder, Nyt Europa – Lars Christian Østergreen, direktør, AIDS-Fondet – Lars Koch, generalsekretær, Oxfam IBIS – Nina Ilona Ellinger, forkvinde, Globale Seniorer –Rasmus Stuhr Jakobsen, formand, Globalt Fokus og direktør, CARE Danmark – Tim Whyte, generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke – Vibe Klarup, generalsekretær, Amnesty International Danmark