Om Izzeldin Abuelaish
- Født i 1955 i Palæstina og opvokset i flygtningelejren Jabalya
- Uddannet fødselslæge og blev den første palæstinensiske læge på et israelsk hospital
- Mistede sine tre døtre i et israelsk bombeangreb i 2009
- Nomineret fem gange til Nobels fredspris
- Udgivet bogen “I shall not hate”, hvor han fortæller sin historie
Fortællingen om den palæstinensiske doktor Izzeldin Abuelaish er en personlig tragedie om krig, tab og sorg. Men også en solskinsfortælling om forsoning, fred og medmenneskelighed.
Under Gazakrigen i 2008-2009 mistede han tre af sine døtre og sin niece, da deres hjem blev bombet af en israelsk tank. Det skete, mens Izzeldin Abuelaish talte i telefon med en livereporter fra en israelsk TV-station.
Mens tårerne flød, beskrev han drabene, og videoen af episoden gik verden rundt. Men hvor mange nok ville blive bitre og hadefulde af at gennemleve en tragedie som denne, har Izzeldin Abuelaish formået at bruge den som brændstof i sin kamp for fredelig sameksistens mellem israelere og palæstinensere.
”I 2009, da mine døtre blev dræbt, mistede jeg kortvarigt troen på menneskeheden. Men hurtigt indså jeg, at alle bliver nødt til at gøre sit for at stoppe verdens lidelser,” siger han, da Globalnyt møder ham i en påskepyntet Københavnsk hotellobby.
Anledningen er den nye dokumentar ”I shall not hate” om Izzeldin Abuelaishs historie, som for tiden kan ses på dokumentarfestivalen CPH:DOX. En film, der er sørgeligt højaktuel på grund af krigen i Gaza, hvor Izzeldin Abuelaish voksede op i flygtningelejren Jabalya.
I 90’erne blev han kendt som den første palæstinensiske læge, der arbejdede på et israelsk hospital. Den nu 69-årige fødselslæge krydsede hver dag grænsen for at sætte såvel palæstinensiske som israelske børn i verden. Med tiden lærte han hebraisk og blev en stemme for dialog og forståelse mellem de to folk.
En mand med en mission
I dag arbejder Izzeldin Abuelaish som taler, forfatter, fredsmægler og igennem sin medicinske praksis for at fremme dialog mellem israelere og palæstinensere. Fem gange har han været nomineret til Nobels fredspris.
Når man beder ham definere sig selv, siger han: ”Først og fremmest er jeg et menneske. Og så er jeg læge.”
Det bliver hurtigt klart, at hans lægebaggrund på mange måder ligger til grund for hans livssyn. Han forklarer, at håbet med den nye dokumentar er at bidrage til at stille ”den rette diagnose”.
”Først når vi har diagnosen, kan vi behandle udfordringerne, vi står over for. Og det er mit håb med filmen: stille diagnosen, fortælle verden, hvem palæstinenserne er, fortælle min historie og hjælpe andre palæstinensere, som er påvirket af krigen, videre i deres liv.”
Først når vi indser, at ethvert liv er en skat og skal behandles ligeligt, vil verden blive et bedre sted.
Izzeldin Abuelaish, læge
Naturligt nok falder snakken hurtigt på den aktuelle krig i Gaza. Ifølge Izzeldin Abuelaish bevæger verden sig i den forkerte retning. Frygten vokser, freden er aftagende, og det er vigtigt at reflektere over, hvorfor dette sker. Men allervigtigst er det at handle.
”Hvad gør jeg som læge, når jeg ser en patient lide? Jeg stopper blødningen. Jeg står ikke og kigger. Hvis jeg ikke behandler patienten, er jeg skyldig. Jeg har et medicinsk, moralsk og menneskeligt ansvar for at hjælpe. Og det er problemet: verdens ledere vælger deres interventioner på en selektiv måde,” forklarer han og fortsætter med et glimt i øjet: ”Krig og vold skal man ikke interviewes om. Det skal man forebygge med uselvisk medmenneskelighed.”
Midt i tumulten og smerten fra en langvarig konflikt er Dr. Izzeldin Abuelais en stærk fortaler for en enkel sandhed: ethvert menneskeliv er en skat, uanset hvor det hører hjemme.
”Palæstinenseres blod er samme farve som alle andres. Mit blod har samme farve som dit. Der er ingen forskel på blødningen. Først når vi indser, at ethvert liv er en skat og skal behandles ligeligt, vil verden blive et bedre sted.”
Izzeldin Abuelaish mener, at verdens regeringer har et særligt ansvar. Der er et ledelsesproblem i Palæstina, og det internationale samfund skal hjælpe med at støtte og afholde internationalt anerkendte valg i alle, også de besatte, palæstinensiske områder.
Han pointerer også, at Europa kan spille en rolle i løsningen af konflikten.
”Europa har en afgørende rolle, som I ikke bør undervurdere. Europæiske lande skal fremme en stabil og retfærdig løsning på den palæstinensisk-israelske konflikt baseret på international lov, fordi Europa selv vil drage fordel af det. Hele verden vil drage fordel af det.”
Muligheder fremfor udfordringer
Da hans tre døtre døde, lærte Izzeldin Abuelaish, at der i enhver dårlig ting findes noget positivt. Og at det er op til en selv, hvad man stiller op. Det handler om at se udfordringer som muligheder og altid transformere dem til noget positivt, mener han.
”Min mission er ikke blevet sværere, tværtimod. Jeg ser medmenneskelighed i offentligheden og i mennesker, jeg møder. Overalt demonstrerer folk imod krigen.
Izzeldin Abuelaish , læge
Og den urokkelige positive tilgang fortsætter med at gennemsyre hans svar. Selvom man kunne tro, at endnu en krig i Gaza har gjort Abuelaish’ kamp mere vanskelig, ser han anderledes på det.
”Min mission er ikke blevet sværere, tværtimod. Jeg ser medmenneskelighed i offentligheden og i mennesker, jeg møder. Overalt demonstrerer folk imod krigen. Det eneste, vi mangler, er at få politikerne til at levere på offentlighedens budskab. De er til for at tjene offentligheden, ikke deres egen begrænsede politiske dagsorden. Så det burde være muligt,” siger han.
Retfærdighed er ifølge ham også en helt central komponent, hvis man vil opnå fred.
”Et ordsprog på arabisk siger, at `den, der ikke bliver straffet for sine fejl, fortsætter med at begå dem`. Hvis jeg krydser lyskrydset, skal jeg have en bøde, så jeg kan lære af fejlen. Hvis du gentager en fejl, er det ikke længere en fejl. Og vi skal lære af vores fejl.”
Dette førte blandt andet til, at han sagsøgte den israelske stat med håb om at få en undskyldning for mordet på sine døtre. En retssag, han ikke fik medhold i, da en israelsk domstol i 2021 afviste den med henvisning til, at bombningen blev gennemført som ”krigshandling.”
Kvinder og uddannelse
Mens Izzeldin Abuelaish blev afvist af det israelske retssystem, er det gået anderledes godt med ngo’en Daughters for Life, som han i 2010 stiftede til minde om sine afdøde døtre. Organisationen støtter uddannelsesmuligheder for kvinder fra Mellemøsten og Nordafrika.
”Vi siger, at bag en succesfuld mand står en succesfuld kvinde. Det er vi nødt til at ændre. Bag en succesfuld kvinde, eller ved siden af hende, står en succesfuld mand. Vi er til for at supplere hinanden, ikke for at konkurrere.”
Han understreger, at uddannelse er afgørende, fordi det ligestiller os, og viden kan vise en vej i mørket. Det ved han, fordi han selv fik en unik mulighed for at uddanne sig til læge – først i Egypten og derefter på Harvard i USA – og dermed bryde med sin udfordrende socioøkonomiske baggrund og opvækst som flygtning.
Nu ønsker Izzeldin Abuelaish, at flere kvinder sidder med ved bordet, når der skal skabes fred.
”Vi har brug for kvinder med uddannelser, som har potentialet og får lov til at bestemme. Måske kan de ikke skabe en bedre verden, men de kommer aldrig til at gøre den værre, end den er nu,” siger han.
Israelere og palæstinensere er forbundet
Til slut forklarer Izzeldin Abuelaish, at israeleres og palæstinenseres skæbne i sidste ende er forbundet.
”Israelernes sikkerhed, frihed, fremtid, værdighed og rettigheder er afhængige og forbundet med palæstinensernes. Vi er flettet sammen som tvillinger. Vi kan ikke vende ryggen til hinanden. Vi skal nå til enighed, fordi vi sejler på den samme båd og skal nå sikkert i land. Og dette er garantien for et stabilt, bæredygtigt forhold. Det vil Israel, Palæstina, ja, hele verden, nyde godt af.”
Fred kan ses på mange måder. For Izzeldin Abuelaish handler fred først og fremmest om relationer. Fred er et forhold med andre og med dig selv.
”Krig og fred handler ikke om soldaten, der dræber eller dræbes. Fred er ikke bare et ord, som skal nævnes. Fred er noget, du må arbejde for. Hvad er værdien af at tale om mad? Ingen. Du har brug for maden for at spise den,” siger han og fortsætter med en intens øjenkontakt:
”Respekt. Lighed. Retfærdighed. Frihed. Værdighed for alle. Liv for alle. Når først vi har disse midler, vil fred komme som en naturlig konsekvens.”
Fred ikke blot er et mål, men en aktiv proces, der kræver vores konstante engagement og arbejde. Påskepynten i lobbyen minder os om, at kristne i hele verden i disse dage fejrer Jesus’ død og opstandelse. En fortælling, som fødselslæge Izzeldin Abuelaishs kamp på mange måder inkarnerer. Den handler om at se et lys i mørket og finde viljen til at tro på opstandelsen.
Du kan se dokumentaren ”I shall not hate” i biografen, se traileren her eller læse hans bog af samme navn på dansk.