Handels- og udviklingsministerens første store rejse går til Kina

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

På sin første store rejse kommer handels- og udviklingsminister Mogens Jensen nok primært til at skulle agere handelsminister, når han skal besøge virksomheder og møde kinesiske politikere i de kommende dage.

Det er nok primært som handelsminister Mogens Jensen (S) mandag indleder et besøg i Kina. Her skal han besøge virksomheder og mødes med kinesiske politikere.

Besøget bringer den 50-årige socialdemokrat til hovedstaden Beijing og millionbyen Chongqing (http://en.wikipedia.org/wiki/Chongqing).

Chongqing har omkring 30 millioner indbyggere – en del flere end alle de nordiske lande tilsammen og vokser med eksplosiv hast.

Det er en af Kinas vigtigste industribyer og der er store investerings-muligheder for udenlandske virksomheder. Carlsberg har allerede været der og overtog lige før nytår alle aktierne i det lokale bryggeri, Chongqing Beer.

I en presse-meddelelse tirsdag morgen skriver udenrigsministeriet:

“Mogens Jensen vil bruge besøget i sin nye rolle som minister for både handel og udvikling til at skabe fokus på de gode erhvervsmuligheder i det uopdyrkede Vestkina og samtidig styrke Danmarks udviklingspolitiske samarbejde med en af verdens mest indflydelsesrige donorer”.

Besøget varer til torsdag.

Danske investeringer og nye jobs herhjemme

Mogens Jensen uddyber i en udtalelse:

”Jeg ser frem til at besøge Chongqing. Takket være flotte lokale vækstrater og Kinas ”Go West” strategi er der gode og forholdsvist uopdyrkede muligheder for danske virksomheder på bl.a. vandområdet”.

“Jeg rejser også til Kina for at bane vejen for nye investeringer og dermed job i Danmark. Jeg skal bl.a. mødes med repræsentanter for CSIC Haizhuang Windpower, der med en omsætning på over 5,5 milliarder kroner er en af Kinas ledende vindmøllefabrikanter. De er interesserede i den danske vindklynge og overvejer at starte udviklingsaktiviteter i Danmark”.

“Kina spiller en stadig større rolle som udviklingspolitisk aktør i Afrika. Jeg ser frem til at styrke samarbejdet med kineserne inden for bl.a. vedvarende energi, hvor vi sammen gennem fælles FN’s indsatser i f.eks. Ghana og Zambia kan bidrage til at fremme u-landenes fokus på grøn vækst.”

Danmarks samhandel med Kina inklusiv Hongkong og Macao er i det seneste årti steget til et historisk højt niveau og udgjorde i 2013 en samlet værdi på 106 milliarder kroner.

Det gør Kina til Danmarks næststørste handelspartner uden for Europa.

Væksten i Danmarks vareeksport til Kina var i 2013 på 12,2 procent. Kina er imidlertid langt vigtigere for dansk økonomi i dag end de rene samhandelstal tilsiger.

Det skyldes markedets samlede betydning for danske virksomheders internationalisering i forbindelse med produktion samt adgang til det, der på mange områder allerede er verdens største marked, anfører udenrigsministeriet i en vurderng.