EU’s udenrigsministre besluttede mandag at opretholde et indrejseforbud for Zimbabwes tidligere præsident Robert Mugabe og hans kone, Grace, selv om de ikke længere spiller nogen politisk rolle i landet. Robert Mugabe fylder torsdag 95 år.
Grace er berygtet i det fattige land for sine ekstravagante indkøbsvaner, hvorfor folkeviddet for længe siden døbte hende Gucci Grace. En hurtig indkøbstur i Paris til 900.000 kr. vakte især opsigt. Robert Mugabe købte sine skræddersyede jakkesæt i London, hvor begge var kendte kunder i det eksklusive varehus, Harrods.
EU indførte i 2002 indrejseforbud for medlemmer af Mugabes magtapparat omkring det regerende ZANU-PF parti. Formålet var at presse det til at overholde menneskerettigheder og standse politisk vold.
Ved forbuddets indførelse udtrykte det britiske medlem af Europaparlamentet, Glenys Kinnock, tilfredshed med, at det ”ville stoppe Grace Mugabe fra hendes shoppingture midt i den katastrofale fattigdom, der ruinerer Zimbabwes folk.”
Mnangagwa slap
Robert Mugabe blev afsat i november 2017 ved en militæraktion ledet af daværende hærchef Constantine Chiwenga. Emmerson Mnangagwa blev indsat som præsident, hvorefter han udnævnte Chiwenga til vicepræsident. Der var reelt tale om et paladskup, hvor ZANU-PF bevarede magten – både Mnangagwa og Chiwenga er prominente medlemmer af partiet.
EU-sanktionerne, der også omfatter et forbud mod våbeneksport og handel med en statslig, ZANU-PF-kontrolleret ammunitionsproducent, har ikke ført til de ønskede resultater. Zimbabwe er blevet fattigere, og siden sommer har mere end 20 mistet livet ved styrets voldsomme indgreb mod demonstrationer og protester mod ZANU-PF’s autoritære styre.
EU-parlamentet opfordrede torsdag i sidste uge udenrigsministrene til at udvide sanktionerne til at omfatte ”højtstående regeringsmedlemmer” – læs især: Præsident Mnangagwa. Dette skete ikke.
Tre højtstående medlemmer af landets sikkerhedsapparat, heriblandt vicepræsident Chiwenga, er fortsat på en liste over såkaldt suspenderede indrejseforbud, der kan aktiveres med kort varsel.
Ifølge analytiker i International Crisis Group, Piers Pigou, viser beslutningen, at EU har opgivet at bruge pisken til at opnå forandringer i Zimbabwe: ”Det er en pragmatisk, realpolitisk beslutning”; ”et budskab om EU-interesse i fortsat samtale med Zimbabwe om en bred reformstrategi.”
I Zimbabwe udtrykker ZANU-PF tilfredshed med afgørelsen, der ifølge partiets talsmand, Nick Mangwana, ”retfærdiggør præsidentens politik.”
Det førende oppositionsparti, MDC, hyldede EU-parlamentets beslutning, men har været tavs om udenrigsministrenes manglende indgreb mod præsident Mnangagwa. Styrets voldelige overgreb på civile har især ramt MDC-medlemmer.
Nye trusler mod oppositionen
Mnangagwa truede søndag med nye, brutale indgreb mod oppositionen og lovede at finde og straffe de sagførere og læger, der hjalp ofrene for styrets voldsomme overgreb på demonstranter under de nylige protester. Disse havde baggrund i stærkt stigende priser og faldende realløn og blev udløst, da staten hævede prisen på brændstof med 170%. Protesterne har ikke medført ændringer i statens politik, og styret har ikke grebet ind mod de soldater, der skød omkring 200 demonstranter. 17 omkom.
ZANU-PF har konsekvent beskyldt MDC for at være stå bag volden under protesterne. Mnangagwa sagde under et offentligt møde søndag, at ”vi har oplysninger om, at de planlægger nye uroligheder. Jeg råder alle til at blive inden døre, for vi går i kødet på dem, der ønsker vold.”
Organisationerne Lawyers for Human Rights og Doctors for Human Rights hjalp under uroen de mange hundrede arresterede og sårede. Mnangagwa truede begge organisationer ved navn og sagde, at ”vi jagter de involverede læger, og vi går også efter disse sagførere, der opfordrede til vold.”
Stemningen i Zimbabwe er fortsat nedtrykt. Den årlige inflation steg fra december til januar fra 42% til 57%. Arrangørerne af hovedstadens årlige kulturfestival, HIFA, har aflyst dette års begivenhed med begrundelsen, at landet ”har vigtigere forhold” at bekymre sig om.
Mens civilsamfundet stadig overvejer, hvordan det skal fortsætte protesterne mod overgreb og for menneskerettigheder, blev landets offentlighed i sidste uge fanget af 70 arbejderes skæbne i en oversvømmet mine.
Fattige unge mænd jagter muligheden for at klare sig, som de bedst kan. Hundredetusinder af dem frister tilværelsen som illegale guldminearbejdere, der med skovle, sække, billige pumper og vaskefade jagter indtægter ved landets mange guldårer.
En gruppe af disse såkaldte makorokozas blev fanget dybt nede i gangene af den tidligere mine, Battlefields, nær byen Kadoma, da en styrtregn oversvømmede gangene. Minen var forladt af de tidligere ejere, og hver morgen sneg snesevis af unge mennesker skjult af mørket ned i gangene. 23 omkomne er fisket op, kun otte er reddet i live, og lokalsamfundet har bittert anklaget staten for at vente for længe med hjælpen.
Det lokale internetmedie ZimLive rapporterer, at en af de reddede, der havde tilbragt fem døgn i en luftlomme med vand til halsen, insisterede på at slæbe sin sæk med ti kg. gulmalm med sig til sygehuset.