Havde sex første gang – og fik hiv

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Det blev skæbnesvangert for en ung kenyansk kvinde, at hun ikke havde lært om kondomer. Derfor er det ikke nok at prædike afholdenhed, lyder budskabet i en ny film om det amerikanske aids-program PEPFAR.

Det fremgår af en artikel i Sex og Samfunds seneste elektroniske nyhedsbrev tirsdag.

“Nogen gange bliver jeg bare så vred…”. Den unge mørke kvinde på filmen har tårer i øjnene. Rundt om i salen er der bomstille. Det er svært ikke at blive berørt af den 23-årige kenyaner Juliet Awuors historie.

Som 17-årig gik hun i seng med sin kæreste for første gang. Hun bad ham bruge kondom, og det gjorde han, men ingen af dem vidste, hvordan man brugte det ordentligt. Derfor tog Juliets kæreste kondomet af, mens de havde sex, og hun endte med at blive både gravid og smittet med hiv.

Juliets fortælling indgår i en film, som organisationen Population Act International (PAI) har drejet om det amerikanske aids-program PEPFAR (Presidents Emergency Plan for AIDS Releif).

I ”Abstaining from Reality” kritiseres PEPFAR-programmet for at satse for ensidigt på afholdenhed og ikke lære de unge om f.eks. kondomer.

I marts var PAI på besøg i både Storbritannien og Danmark for at præsentere filmen. Den blev vist både ved et fyraftensarrangement hos Sex & Samfund og dagen efter på Christiansborg, hvor Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed stod bag arrangementet – begge steder for fulde huse.

PEPFAR for ufleksibelt

Men hvorfor er det overhovedet vigtigt med en PEPFAR-film?

– Det er det, fordi den viser, hvordan USAs afholdenheds-politik underminerer store dele af hiv-forebyggelsen i ikke mindst Afrika, siger PAIs leder, Amy Coen, og uddyber:

– Foreløbig har 2 uafhængige undersøgelser vist, at PEPFAR-programmet er for ufleksibelt, og at det presser andre former for forebyggelse ud. Det har ødelagt den hidtidige ABC-politik, der både satsede på afholdenhed, trofasthed og kondomer.

– ABC-politikken fik ellers antallet af nye hiv-tilfælde til at falde i de afrikanske lande, men nu prædiker man kun afholdenhed og nægter de unge adgang til vigtige informationer

Amy Coen var med under besøget i København, og mener, det var vigtigt at vise filmen i netop Danmark.

– Danmark har i mange år haft en fremtrædende rolle i kampen for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR). Samtidig er I en af hoveddonorerne i mange af de lande, hvor PEPFAR er involveret og har dermed mulighed for at udfordre den amerikanske afholdenhedspolitik og sikre, at der stadig er fokus på andre forebyggelses-metoder. Det gælder ikke mindst brugen af kondomer, anfører hun.

Danmark vil følge sagen op

Under besøget fik Amy Coen og de øvrige PAI-repræsentanter diskuteret PEPFAR-programmet med såvel danske NGOer som folketingspolitikere. Hun er meget tilfreds med den modtagelse, PAIs film har fået herhjemme.

– Reaktionerne har været stort set ens i Storbritannien og Danmark. Dog virkede det som om, at der var større interesse i Danmark omkring at undersøge Danidas hiv/aids-forebyggelse, og hvordan den påvirkes af PEPFAR, siger Coen og lægger til:

– Vi er selvfølgelig meget interesserede i, at man følger pengene og ser, hvilke programmer de bliver brugt til. I øjeblikket har vi ikke noget overblik over, om PEPFAR-programmet påvirker den danske og britiske indsats og andre europæiske udviklingsprogrammer, så det vil være værdifuld viden også for os.

I maj får ”Abstaining from Reality” sin debut i den amerikanske kongres, når den vises på Capitol. Derfra skal den så på en mindre turné til New York og San Francisco, lige som det er planen, at den skal vises i Ottawa for det canadiske parlament samt canadiske NGOer.

PAI arbejder også på en opfølgning til filmen, der skal fokusere på gifte afrikanske kvinder, og hvordan PEPFAR ignorerer det faktum, at mange kvinder smittes i ægteskabet af deres mænd.

Læs mere om PAI på www.populationaction.org og om PEPFAR på
www.pepfar.gov/