Havnearbejdere kæmper mod privatisering af Nicaraguas havne

Forfatter billede

Af Jørgen Hovgaard

Havnearbejderne i Nicaragua har længe opnået resultater via dialog. Det kom derfor som et chok, at myndighederne i hemmelighed har udarbejdet et lovforslag om privatisering af landets havneanlæg.

I forvejen er meget af arbejdet på havnene privatiseret.

“Det er fuldstændig uacceptabelt, at vi ikke er taget med på råd. Konsekvensen vil meget let kunne blive en eliminering af den faglige organisering i havnene i Nicaragua”, siger Filemón Bonilla, formand for havnearbejderforbundet.

Der er flere eksempler på, at privatisering er brugt til at udrydde fagforeninger i Mellemamerika, bl.a. gennem fyringer af havnearbejdere i Guatemala og Costa Rica. Fagforeningerne er typisk organiseret i de enkelte virksomheder og er derfor sårbare, hvis en ny operatør tager over.

Demonstrationer bærer frugt

Bekymringen deles af havnearbejdernes landsklub i Danmark:

“Vi frygter, at privatiseringen vil køre fagforeningerne ud på et sidespor og udradere de sejre, der er vundet”, siger Per Andersen, formand for havnearbejdernes landsklub.

Forbundet i Nicaragua har imidlertid taget kampen op og udarbejdet ændringsforslag for at sikre arbejdernes grundlæggende rettigheder i processen. Samtidig organiserer havnearbejderne demonstrationer og laver lobbyarbejde i parlamentet for at lægge pres på myndighederne.

“Vores arbejde synes at bære frugt. En solid gruppe af parlamentsmedlemmer bakker nu op omkring vores ændringsforslag”, beretter Filimón Bonilla.

Mulighederne for indflydelse er styrket af, at en række fagforeningsfolk blev valgt ind i parlamentet ved det seneste valg.

Se også om NIcaragua og Danmark på
http://fagbladet3f.dk/nyheder/internationalt/486966b4346548bf88bd8cb5d2467a68-20120420-nicaragua-har-stabil-fremgang

Uro i Honduras

I nabolandet Honduras har havnearbejdere demonstreret i ugevis mod planerne om delvist at privatisere regionens største havn i byen Puerto Cortés.

Det sker af frygt for at miste jobs og rettigheder. De får støtte af det internationale transportarbejderforbund, ITF:

“Havnen står for 90 procent af skibstrafikken og er vital for en social udvikling af hele Honduras. Derfor bør arbejdere og civilsamfundet tages med på råd i denne sag”, siger Antonio Fritz, regional koordinator i ITF.

På længere sigt arbejder havnearbejderne i de to lande på at ændre organiseringen fra at være baseret i enkelte virksomheder til at dække hele branchen. Det vil give fagforeningen mulighed for at organisere bredt på trods af privatiseringen.

Samme strategi gælder i El Salvador, Guatemala og Costa Rica.

————-
FAKTA

3F (Fagligt Fælles Forbund) støtter havnearbejderne i Nicaragua.

For få år siden var der blot få, svage fagforeninger i Nicaraguas havne. Siden er der sket en række fremskridt:

– der er nu et nationalt forbund med afdelinger i alle de vigtige havne.

– der er forhandlet en landsdækkende overenskomst med støtte fra de danske havnearbejderes landsklub

– der er iindledt en dialog med A.P. Møller-Mærsk om arbejdsforholdene.

– der er sat fokus på arbejdernes rettigheder ved udlicitering i et nyt lovforslag.

3F har aftalt et samarbejde med havnearbejderne frem til august 2013, støttet af Danida.

————–
Jørgen Hovgaard er regional koordinator for 3F i Latinamerika. Artiklen optræder i seneste nyhedsbrev mandag fra Fagbladet 3F om internationale forhold.

Se meget mere om det internationale faglige arbejde på
http://nyhedsbrev.fagbladet3f.dk/v.php?mailinglistId=959