Med internationalt lederskab, udsyn og handlekraft kan Helle Thorning-Schmidt som direktør for Save The Children International sætte markant fokus på de dårligst stillede børn i verden, skriver Red Barnets danske afdeling i en pressemeddelelse onsdag.
“I Red Barnet glæder vi os over, at valget er faldet på en så stærk dansk profil. Jeg er overbevist om, at Helle Thorning Schmidt med sin store erfaring og internationale gennemslagskraft kan skabe mærkbare forbedringer for de dårligst stillede børn”, siger generalsekretær i Red Barnet Danmark, Jonas Keiding Lindholm.
Jobbet som øverste leder af Red Barnets internationale afdeling har været ledigt siden nytår, da briten Jasmine Whitbread forlod det.
Organisationen har hovedsæde i hjertet af London – blot få kilometer fra House of Commons, hvor Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, til daglig har sin gang som parlamentsmedlem for Labour.
“Brug for stærk profil”
Danmark er kendt for at levere effektive, akutte og langsigtede løsninger for verdens børn, og det har været en hjørnesten i Red Barnets omfattende virke, siden organisationen blev etableret for 70 år siden, hedder det.
“Alt for mange steder i verden bliver børn fanget i krig, ramt af katastrofer og oplever, at deres livsgrundlag og fremtidsmuligheder trues”, fortsætter Jonas Keiding Lindholm og uddyber:
“Derfor er der mere end nogensinde brug for en stærk profil til at sætte fokus på verdens dårligst stillede børn. Det kræver en person med det internationale lederskab, det udsyn og den handlekraft, som Helle Thorning-Schmidt har”.
Med Thorning-Schmidt får Red Barnets internationale arbejde tilført stor erfaring og indsigt, der kan være med til at påvirke internationale beslutningstagere og donorer. Det giver mulighed for, at de dårligst stillede børn kan få en endnu stærkere stemme, fremgår det.
Ud over Helle Thorning-Schmidts internationale erfaring er hendes solide netværk i det internationale politiske system en stor styrke for Red Barnet.
Helle T.: Intet barn skal leve med vold og misbrug
Red Barnets opgave er at redde, beskytte og styrke de dårligst stillede børn. En opgave, som Helle Thorning-Schmidt ser frem til at tage på sig:
“Jeg er dybt beæret over at få muligheden for at lede Internationalt Red Barnet. Børns rettigheder, beskyttelse og udvikling har altid stået mit hjerte nært og jeg ser frem til at gøre alt, hvad jeg kan, for at opfylde vores ambitiøse mål”.
“Intet barn under fem år skal dø af årsager, som kan forebygges, alle børn skal have adgang til uddannelse af høj kvalitet, og intet barn skal leve med vold og misbrug”.
Selv er hun mor til teenage-døtrene Johanna og Camilla.
Hun understreger, at der stadig er meget mere at gøre for at redde børn fra krig og nød og sikre dem en fremtid.
“Red Barnet er siden grundlæggelsen gået forrest i kampen for udsatte børn. Jeg kan ikke forestille mig en bedre sag, og jeg ser frem til at arbejde sammen med vore engagerede medarbejdere i hele verden”, anfører den 49-årige tidl. statsminister og partiformand.
Overfor DR Nyheder betegner hun direktørposten i London som et “drømmejob”.
“Jeg kunne næsten ikke forestille mig et bedre sted at være”, siger hun.
Helle og u-landene
Helle Thorning har i mange år været optaget af u-landsforhold.
Hun har besøgt adskillige lande i Den 3. Verden, f.eks. Tanzania i Østafrika, hvor det dav. U-landsnyt.dk havde en reporter med – se
http://u-landsnyt.dk/nyhed/12-03-13/helle-thorning-udfordrende-k-mpe-milj-og-mod-fatti og
http://u-landsnyt.dk/nyhed/07-03-13/helle-thorning-m-dt-af-dansende-masaier-som-nu-f-r
Hun har også støttet u-landsorganisationen IBIS store kampagne "Hele Verden i skole" – se
http://u-landsnyt.dk/nyhed/08-05-14/700-b-rn-lod-nskerne-flyve
Og gæstede danske udsendte i kampen mod ebola ved et lynbesøg i Vestafrika.
Før hun blev statsminister, var hun en overgang en af ambassadørerne i Melllemfolkeligt Samvirkes netværk, "Kvinder for Indflydelse".
Det blev grundlagt i 2008 og har samlet flere millioner kr. ind til tre organisationer i Zimbabwe, som dels uddanner kvinder i ledelse, dels systematisk indberetter politisk motiverede overgreb og dels kæmper imod vold mod kvinder.
Går tilbage til ungdomsårene
Jakob Nielsen skriver om det i sin bog “Helle for magten” fra 2007:
“I 3.G tog hele klassen en dag til Albertslund Bio for at se storfilmen om Gandhi. Bagefter aftalte en håndfuld af kammeraterne (også Helle T.), at de ville rejse til Indien og opleve det store land selv, når de var blevet studenter.
Nogle måneder senere landede de fem unge i millionbyen Bombay. De købte et indisk interrailkort og så bumlede de igennem det enorme land.
Fattigdommen, de så undervejs, påvirkede dem meget. I forvejen var det en flok unge mennesker, der gik temmelig meget ind for retfærdighed – nu fik de sat et nyt perspektiv på det verdensbillede, de var ved at danne sig”.
Jakob Nielsen nævner i bogen, at Helle Thorning havde arbejdet i næsten et halvt år i køkkenet i et supermarkeds-cafeteria i hjembyen Ishøj på den københavnske vestegn for at skaffe penge til Indiens-færden.
Siger farvel til dansk politik
“Jeg forlader politik nu, og det gør da lidt ondt at sige det. Det er da vemodigt”, siger hun og roser sin kreds og folketingsgruppe.
Thorning fremhæver, at hun i det nye job ikke skal blande sig i danske spørgsmål, men fungere som administrerende direktør for “en meget stor organisation” – en verdensomspændende organisation.
“Jeg har været til adskillige interviews. Det har været en meget lang proces. Det her er et nyt kapitel i mit liv. Jeg kommer til at arbejde for en sag – børnene – der ligger mig meget nær”, tilføjer hun overfor DR Nyheder.
209 dage nåede hun at sidde i Folketinget som menigt medlem efter valget d. 18. juni 2015, hvor hun med en imponerende slutspurt skaffede en fremgang til sit parti på tre mandater.
Dermed blev Socialdemokraterne igen Folketingets suverænt største parti med 47 mandater.
Men det var lige akkurat ikke nok, og det blev i stedet valgets store taber, Venstres Lars Løkke Rasmussen, der kunne danne regering.
Helle Thorning-Schmidt nåede at være folkevalgt i knap 17 år. Først som medlem af Europa-Parlamentet fra 1999 frem til 2004.
I 2005 slog hun Københavns nuv. overborgmester, Frank Jensen, i et kampvalg om formandsposten i partiet, samtidig med at hun blev valgt ind i Folketinget.
Den 3. oktober 2011 blev hun Danmarks første kvindelige statsminister, da Socialdemokraterne dannede regering sammen med De Radikale og SF.
Lars Aslan ind i stedet
Hendes plads i Folketinget overtages nu af 37-årige Lars Aslan Rasmussen. Han er vokset op på Nørrebro i København, har dansk-kurdisk baggrund og er uddannet skolelærer.
Lars Aslan har været medlem af Københavns Borgerrepræsentation siden 2006, hvor han er partiets politiske ordfører.
Ved folketingsvalget i 2015 havde han bl.a. bekæmpelse af såkaldte hate crimes som en af sine mærkesager.
”Flere gange om ugen bliver homoseksuelle, jøder og andre minoritetsgrupper udsat for vold og chikane i Danmark. Det vil jeg arbejde for at stoppe,” skrev han.
Tabte topjob i EU og FN
Thorning-Schmidt er flere gange de seneste år blevet kædet sammen med internationale topposter.
I 2014 var hun med i opløbet om posten som formand for Det Europæiske Råd – den gik til polakken Donald Tusk efter en politisk handel, der tilgodeså Østeuropa.
I 2015 var hun officiel kandidat til posten som FN's Højkommissær for flygtninge. Den endte overraskende med at gå til den erfarne italienske FN-diplomat Filippo Grandi. Se mere på
http://globalnyt.dk/content/kommentar-om-unhcr-outsideren-grandi-vandt-i-sidste-ende
Sparekniven, mens Helle var i New York
Venstre-regeringens besparelser på udviklingsbistanden væltede ind, mens Helle Thorning var kandidat til den store FN-post og det gjorde det ikke lettere, selv om hun var tidl. regeringsleder ligesom den siddende højkommissær.
Det var så slemt, at hendes partifællle, Mogens Lykketoft, i et dagbladsinterview gav udtryk for, at han ikke kunne være valgt til formand for FNs generalforsamling få måneder efter sin tiltræden, da omfanget af milliardbesparelserne var blevet kendt.
Selv gjorde hun regnestykket sådan op i Politiken torsdag:
“Hvis alle lande gjorde som Danmark, da jeg var statsminister, både i forhold til at give udviklingsbistand og tage imod flygtninge, ville verden være et helt andet sted, end vi desværre er nu”.
Om Save The Children International
Save the Children arbejder for børns rettigheder verden over.
Organisationens mission er at skabe en verden, hvor "alle børn har retten til overlevelse, beskyttelse, udvikling og deltagelse".
Organisationens projekter spænder over alt fra nødhjælp og lobbyarbejde til træning af fødselslæger og uddannelse.
Save the Children International dækker over 30 medlemsorganisationer, der arbejder i 120 lande.
Ifølge organisationen selv havde den over to milliarder dollar i omsætning i 2014 og dens programmer nåede 55 millioner børn.
I Danmark havde Red Barnet i 2014 et budget på 467 millioner kroner.
Save the Children blev oprettet i 1919 af briten Eglantyne Jebb for at skaffe mad til sultende børn efter Første Verdenskrig.
Kilder: Save the Children, Red Barnet.
Se også https://www.savethechildren.net