Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, slår i sit bud på en åbningstale for Folketinget på ny fast, at det store oppositionsparti vil genrejse den danske u-landsbistand til sin gamle højde på 1 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). Og så vil hun trække de danske soldater ud af Irak.
Det sker i en kronik i Berlingske Tidende tirsdag, hvor avisen har bedt hende skrive, hvad hun ville have sagt, hvis hun skulle holde åbningstalen som statsminister.
I afsnittet om det udenrigspolitiske område skriver Thorning-Schmidt:
Danmark er alt for lille et land til, at vi har råd til at føre blokpolitik. Derfor skal vi tilbage til den tradition med brede flertal bag udenrigspolitikken – herunder ikke mindst kampen mod terror.
Vi socialdemokrater bakkede op, da USA bad om FN-mandat og militær opbakning til kampen mod Taleban og al-Qaeda i Afghanistan. Det er en farlig kamp, vi deltager i. Men der er ingen vej udenom. Kampen er et legitimt og helt afgørende led i den globale kamp mod terrorisme.
Men sådan er det ikke i Irak. Her har krigen hele tiden været ført på et forkert og falsk grundlag.
Jeg er ikke i tvivl om, at Bush-regeringens krig mod Irak, tortur og ydmygelse i Abu Ghraib-fængslet, krænkelser af menneskerettighederne og overtrædelse af international ret på Guantanamo-basen og i de hemmelige CIA-fængsler har styrket – og desværre ikke svækket – islamisme og terrorisme.
Ikke fordi vi lader os kyse af terroristerne, men fordi vi tror på, at vi kan gøre en bedre indsats i Irak, vil vi dér skifte til en større civil indsats. De danske soldater i Irak har gjort en flot indsats og kan drage hjem med stolthed.
Samtidig skal vi blive i Afghanistan for at bekæmpe de islamiske terrorister, som er i fuld gang med at underminere den skrøbelige udvikling af et demokratisk Afghanistan. Vi så den 11. september, hvad et Afghanistan i hænderne på muslimske fundamentalister kan føre med sig af tragedie og ulykke.
Danmarks internationale militære engagement kan gøre større gavn andre steder end i Irak. Ikke mindst i Afrika er der flere steder akut brug for en stærkere fredsskabende og fredsbevarende indsats.
Denne indsats vil gå hånd i hånd med en forstærket u-landsbistand, som vi skal have tilbage på det niveau, den havde, før VKO-flertallet skar ned på hjælpen til verdens fattigste, anfører Helle Thorning-Schmidt i kronikken i Berlingske tirsdag den 3. oktober.