en million plante- og dyrearter er i overhængende fare for udryddelse.
søgning i IUCN’s rødliste, som viser, at den internationale naturforening har registreret 476 arter, som er tabt for verden i perioden fra 2010 til 2020. Nogle af dem kan være udryddet tidligere og andre kan måske ”dukke” op igen overraskende steder. Samtidigt kan flere arter være udryddet uden, at vi overhovedet har opdaget dem.
Der er tale om både arter, som er udryddet helt og udryddet i naturen. Fjerner man sidstnævnte kategori (“extinct in the wild”), viser søgeresultatet 435.
Der er dog lidt gode nyheder for de naturglade i IUCN’s seneste opdatering af rødlisten. Den viser, at der er forbedringer med ti arter til trods for, at der er forringelser for 73 øvrige.
en pressemeddelelse tirsdag.
Der er yderligere håb om medgang for dyrearter, når Kina næste år bliver vært for det vigtige FN-topmøde om biodiversitet, hvor der skal vedtages nye mål for naturbevarelse.
Aichi-mål, der skulle have bremset op for tabet af natur på kloden. Selvom der er fremgang med nogle punkter, fortsætter tabet af biodiversitet i verden med uformindsket styrke, viser IPBES’s undersøgelser.
Aichi-mål nummer 12 handler specifikt om arter.
Den seneste opgørelse af resultaterne, den såkaldte Global Biodiversity Outlook 4, viser, at det er gået den modsatte vej.
”Yderligere udryddelse sandsynlig i 2020” og ”intet tegn på en reduceret risiko for udryddelse på tværs af grupper af arter,” er nogle af de specifikke vurderinger af indsatsen.
Analysen blev præsenteret tilbage i 2014, og der kommer først en frisk opgørelse i juni næste år, men der er ikke mange, som forventer, at den kommer med mere opløftende budskaber.
Iagttagere og eksperter peger på, at naturmålene simpelthen ikke har været på dagsordenen internationalt og derfor ikke er blevet prioriteret særligt højt, når de skal forklare, hvorfor målene ikke har haft den helt store indvirkning.
Måske det bliver anderledes, idet flere politikere er ved at anerkende udfordringen. Det gælder eksempelvis vores egen statsminister, Mette Frederiksen, og den nye forperson for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen.
Kina har som vært for det afgørende topmøde næste år ligeledes brugt diplomatisk energi på at fremme sagen, blandt andet ved at få det ind i erklæringer fra BRICS-landene og i en bilateral aftale med Frankrig.
I mellemtiden kan vi igen blive mindet om nogle af de dyrearter, vi sandsynligvis har taget afsked med de seneste årti.
“Lonely og Lonesome” George og de andre dyr
achatinella apexfulva. Arten er kendt for at være gul på toppen af sneglehuset.
muligvis endnu færre.
De øvrige udryddede arter kan findes i søgningen på hjemmesiden for IUCN’s rødliste. Hvorvidt listen fortsætter med at vokse i det nye årti afhænger i høj grad af, om verdens nationer kan blive enige om stærke mål næste år, og om de bliver fulgt op af reel handling.