Den almennyttige forening U-landsnyt.dk, der udgiver og driver nyhedssitet af samme navn, valgte ny bestyrelse på sin generalforsamling 2011, der fandt sted onsdag d. 27. april i København.
Der var stor udskiftning i forsamlingen, idet flere prøvede kræfter trak sig og dermed overlod scenen til nye, hvoraf flere er garvede journalister.
Her omtale af bestyrelsen 2011-2012, medlem for medlem:
HANS PETER DEJGAARD, Frederiksberg, (55) har været kasserer og medlem af bestyrelsen for U-landsnyt.dk siden foreningen blev etableret i 2007. Han blev genvalgt.
Hans Peter arbejder til dagligt som konsulent med emner som organisationsudvikling, decentralisering, miljø og civilsamfund knyttet til opgaver i Asien, Afrika og Latin Amerika.
Han har i mange år arbejdet med udviklingslande. Han var medstifter af Nicaragua komiteen, udsendt som regional repræsentant for IBIS i Mellemamerika, formand for IBIS og senere aktiv i miljønetværket 92-gruppen.
Hans Peter Dejgaard er for Ingeniørforeningen (IDA) medlem af Rådet for Internationalt Udviklingssamarbejde. De første år efter sin uddannelse som ingeniør arbejdede han med at udvikle mobiltelefoner hos Nokia i København.
LIS GARVAL, København, (68), journalist og mag.art i etnografi, blev genvalgt.
Hun har haft fokus på udviklingslandene siden sin tid som journalistelev på Århus Stiftstidende, hvor hun arbejdede indtil 1984, en årrække også som medarbejderrepræsentant i avisens bestyrelse.
Hun var med til at stifte Nairobiklubben, og begyndte at læse etnografi for at få mere forståelse for udviklingen i Den 3. Verden. Lis Garval var redaktør af ”Udvikling” indtil 1989, da hun blev chef for Danidas informationskontor.
Hun gik senere ind i udenrigsministeriets almindelige tjeneste som mag.art. med det formål at blive udstationeret i et udviklingsland. Indtil da havde hun rejst i både Afrika, Asien og Latinamerika, men kun været i Bangladesh i længere tid.
Den første udepost var Nepal og den seneste Uganda, som hun kom hjem fra i 2006. Lis Garval gik på pension som ministerråd sidste år og har siden genoptaget det journalistiske arbejde, p.t. som ansvarshavende i U-landsnyts redaktionsledelse.
Journalist ALFRED ROSENFELDT, Odense, (56) blev genvalgt. Han var først i praktik på DR Radioavisen og Folkekirkens Nødhjælp og blev færdiguddannet i februar 1986.
Han var på Radio Viborg 1986 til 1988, derefter forskellige TV produktionsselskaber i Odense, inden han blev freelancer og senere fastansat på TV 2/FYN, hvor han har været siden.
Født og opvokset i Middelfart og bor nu i Odense – altså vaskeægte fynbo, omend måske en anelse usædvanlig, eftersom han har været andre steder. Har tillige taget en uddannelse som korrespondent i engelsk og spansk i Kolding og været med siden foreningen U-landsnyt.dk blev stiftet og skrev før da til nyhedstjenesten. Var foreningens første formand
Redaktør POUL STRUVE NIELSEN, Trekroner, (51) rykkede op fra at være suppleant til igen at være fuldt bestyrelsesmedlem.
Han har i en årrække arbejdet med globalisering, udenrigspolitik, udvikling, menneskerettigheder og sociale forhold. Har været journalist i Udenrigsministeriet, udenrigskorrespondent i Indien for Berlingske Tidende, mediekoordinator i Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT) og er nu redaktør i Kirkens Korshær.
Poul Struve Nielsen er uddannet journalist med suppleringsuddannelse i Mellemøststudier, en diplomuddannelse i udenrigsjournalistik og har uddannelse i ‘Communication for Development’ fra Malmø Universitet.
Rådgiver TINA GRAVEN, København, (43) blev genvalgt. Hun har arbejdet en årrække i Nordic Consulting Group A/S (NCG) og blev i 2010 udnævnt til vicedirektør.
Hun har bred erfaring indenfor ledelse, administration, akkvisition, strategisk og operational forretningsudvikling i rådgiverbranchen. Samtidig er hun konsulent på udvalgte opgaver primært inden for medieudvikling, kommunikation og rettighedsbaseret udvikling.
Tina Gravens uddannelsesmæssige baggrund er cand.ling.merc. i Spansk / Kommunikation fra Handelshøjskolen, Tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole og en M.Sc i Udviklingsstudier fra Göteborgs Universitet.
Journalist JESPER HELDGAARD, Århus, (54) blev nyvalgt. Han blev færdiguddannet fra DJH i 1984 og var på DR Vejle 1984-91. Fra 1992 til 95 var han udsendt af Mellemfolkeligt Samvirke som informations-rådgiver for Lesotho Council of NGOs og i slutningen af 1995, inf-medarbejder for MS Tanzania.
Siden 1995 freelancejournalist med speciale i udvikling, Afrika, global sundhed, klimaforandringer og lignende. 1997-2007 var han dansk korrespondent for udgivelsen “Development Today”og har siden 2003 været redaktør af IHBnyt.
Heldgaard siden 2002 været tilrettelægger af TV-programmer om udvikling til DR2: Om global sundhed, klimaforandringer og u-lande, verdenshandel, udviklingsbistand. Bl.a. forfatter til “Tanzania på vej mod demokrati” (1996) og “I sundhedens tjeneste – dilemmaer i globaliseringen” (2003) og medredaktør for “Den rige mus og den fattige elefant – 45 års dansk bistand til Indien (2006)”.
Arbejder p.t. primært med at producere videoindslag (til web) om den formentlig største evaluering af udviklingsbistand nogensinde: Gennemførelsen af Paris-erklæringen.
Cand.scient.pol. INGE DUUS HJORTLUND, København, (28) blev nyvalgt. Hun er studievalgsvejleder i Studievalg København.
Inge blev færdiguddannet fra Københavns Universitet i 2009 med en udpræget u-landsfaglig profil. Hun skrev speciale om organisatorisk forandring i Folkekirkens Nødhjælp og Mellemfolkeligt Samvirke.
Inge Duus Hjortlund har tidligere været projektsekretær i Operation Dagsværk og international sekretær i SF. Medlem af og senere næstformand i SF’s internationale udvalg 2005-2009 samt indvalgt som repræsentant i Mellemfolkeligt Samvirkes Råd fra april 2011. Medlem af redaktionen på u-landsnyt.dk siden 2009.
2 blev nyvalgt til suppleanter i stedet for Poul Struve Nielsen, Rikke Ingrid Jensen og Claudia Heim:
Journalist og forfatter HENRIK DØCKER, København, (73). Ansat på diverse bureauer og blade, Ritzaus Bureau 1966-2004. Specialiseret i internatonal politik, folke- og menneskeret. I redaktionen af FN-forbundets nyhedsbrev ”Global”, medarbejder ved Dansk Institut for Menneskerettigheder.
Advocacy-koordinator TUE MAGNUSSEN (56). Cand.phil. i historie fra Københavns Universitet 1981 og tillige cand.mag. med fagene geografi og internationale udviklingsstudier fra Roskilde Universitetscenter (RUC) 1983.
Han arbejdede 1999-2011 på Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT). 1999-2002 som international programkoordinator med ansvar for Balkan og Mellemøsten, siden 2002 som kommunikations- og advocacy-koordinator.
Udover Balkan har han et mangeårigt engagement i u-lands- og solidaritetsarbejde samt på venstrefløjen. Han er bl.a. bestyrelses-medlem i FN-forbundet, Rådet for Mellemfolkeligt Samvirke og den Danske Helsinki-komité.
UD af bestyrelsen gik den hidtidige formand, ingeniør og redaktør ERIK LYNGSØ-PETERSEN, som har udført et stort arbejde for forenin-gen, redaktør og forfatter DAN LARSEN, der især har engageret sig i de tekniske aspekter, journalist LOTTE DAHLMANN, der har lang erfaring i at dække internationale forhold, samt journalist og cand.mag. i Afrika-studier LAURITS BAAD HOLDT, som har været med i U-landsnyts redaktionelle medarbejderstab siden 2009.
For de 2 sidstes vedkommende vil de begge være aktive i U-landsnyts redaktion.