Mellem 2018 og 2035 vil de ti hurtigst voksende byer i verden alle være at finde Afrika, konkluderer en ny befolkningsundersøgelse fra FN’s Afdeling for Økonomiske og Sociale Anliggender UNDESA, som ser på udviklingen i storbyer med over 2,5 millioner indbyggere.
Foruden Kampala (Uganda), Dar-es-Salaam (Tanzania), Ouagadougou (Burkina Faso) og Bamako (Mali) er en stor del af de hurtigst voksende byer i verden at finde i Guineabugten, herunder Lagos (Nigeria), Abuja (Nigeria), Abidjan (Elfenbenskysten), Douala (Cameroun) og Kumasi (Ghana).
De afrikanske byer gør sig også gældende, når man kigger længere ned ad listen. Af de 30 hurtigst voksende byer frem mod 2035, er 21 at finde i Afrika. Øvrige byer tæller blandt andet Mumbai (Indien), Dhaka (Bangladesh), Sana’a (Yemen) og Hanoi (Vietnam).
FN´s befolkningsundersøgelse viser også, at Indien, Kina og Nigeria sammen kommer til at stå for 35 procent af væksten i byboere frem mod 2050. Nigeria alene forventes at bidrage med 189 millioner nye byboere i perioden.
Tokyo er pt. verdens største by med cirka 37 millioner indbyggere, efterfulgt af Delhi med 29 millioner, Shanghai med 26 millioner, og Mexico City og Sao Paolo, som hver især har cirka 22 millioner indbyggere.
Kairo, Mumbai, Beijing og Dhaka har alle tæt på 20 millioner indbygger i dag.
Det forventes, at Tokyos indbyggertal vil begynde at falde fra 2020, mens indbyggertallet i Delhi fortsat vil vokse og gøre den indiske hovedstad til verdens største by omkring år 2028.
Antallet af mennesker, som bor i byer er vokset dramatisk de seneste mange årtier fra 751 millioner i 1950 til 4,2 milliarder i 2018. Selvom Asien er mindre urbaniserede end de fleste andre regioner, lever 54 procent af verdens byboere i Asien, efterfulgt af 13 procent i henholdsvis Afrika og Europa.
Tæt ved halvdelen af verdens byboere, lever i byer med under 500.000 inbyggere, men en ottendedel lever i en af verdens 33 megabyer med over 10 millioner indbyggere.
FN forventer, at der i 2030 vil være 43 megabyer i verden, hvoraf de fleste vil findes i udviklingslande.
Kilde: United Nations Department of Economic and Social Affairs: World Urbanization Prospects: The 2018 Revision