Historisk mange katastrofer lige nu

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Krig og konflikt i Syrien, Irak, Gaza og Den Centralafrikanske Republik. Ebola-udbrud i Vestafrika. Og sult i Sydsudan. Ikke siden anden verdenskrig har så mange mennesker været på flugt og haft brug for omverdenens hjælp.

Verden oplever lige nu et ekstremt højt antal af humanitære kriser. Fire af dem karakteriserer FN som ‘niveau 3 katastrofer’, hvilket er det mest alvorlige en katastrofe kan blive, skriver Dansk Røde Kors i forbindelse med organisationens landsindsamling søndag den 5. oktober.

Det er situationen i Syrien, Irak, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik, der får FN til at aktivere højeste alarmberedskab i fire lande på én gang. Men også andre steder i verden brænder det på.

Ikke siden 2. Verdenskrig har så mange mennesker været på flugt – ifølge FN er mere end 50 millioner mennesker lige nu på flugt verden over. Fra krig og konflikt, epidemier og mangel på mad.

”Jeg har aldrig oplevet så mange store katastrofer i verden på én gang. Behovet for hjælp lægger et enormt pres på vores ressourcer. I Syrien kan vi for eksempel kun dække halvdelen af det faktiske behov. Jeg har selv set, at madrationer, der normalt kun er til én måned, nu skal strække sig til to måneder”, fortæller generalsekretær Anders Ladekarl.

Her brænder det mest på

I Syrien fortsætter krigen på fjerde år og har fået ufattelige konsekvenser for millioner af civile. Halvdelen af Syriens befolkning er drevet på flugt. Tre millioner er flygtet ud af landet, mens 6,5 millioner er på flugt inde i landet – mange af dem fanget i blodige krigszoner.

I Irak har den militante gruppe Islamisk Stat indtaget store byer i den nordøstlige del af landet og drevet 1,4 millioner mennesker på flugt. Mange familier er flygtet fra deres hjem uden andet end det tøj, de har på kroppen og har akut brug for helt basal nødhjælp.

I Sydsudan har interne kampe sendt 1,7 millioner på flugt. Landet er i forvejen plaget af stor fødevareusikkerhed, og på grund af konflikten er befolkningen nu truet af en egentlig sultkatastrofe. Knap 4 millioner mennesker mangler fødevarehjælp og ifølge FN er tusindvis af børn lige nu i fare for at dø af underernæring.

I Ukraine har konflikten mellem regeringsstyrker og prorussiske separatister ramt civilbefolkningen hårdt. Tusindvis har mistet livet, og 250.000 mennesker er fordrevet fra deres hjem på grund af urolighederne. De mangler adgang til vand, mad og sundhedsydelser.

I Vestafrika hærger historiens hidtil største udbrud af den dødelige Ebola-virus. Sygdommen har kostet tusindvis af mennesker livet i Sierra Leone, Liberia, Nigeria, Senegal og Guinea. WHO frygter, at op mod 20.000 mennesker blive smittet af virussen.

I Isral/Gaza har den syv uger lange konflikt henover sommeren kostet over 2000 mennesker livet, skabt omfattende ødelæggelser og drevet knap en halv million mennesker på flugt fra deres hjem. Ifølge FN har 373.000 børn lige nu brug for psykosocial hjælp til at bearbejde de voldsomme oplevelser og tab, kampene har medført.