Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har fået en ny opgave af Danida. Det er et projekt over fire år til næsten 8 mio. kroner, som skal sikre bæredygtig udvikling i et sump- og skovområde i Østafrika med sjældne fuglearter.
Af Helge Røjle Christensen
redaktør af tidsskriftet “Fugle og Natur”
Echuya-skoven ligger i omkring to en halv kilometers højde i bjergene i det sydvestlige Uganda, grænsende op til det nordlige Rwanda.
Inde midt i skoven ligger Muchuya-sumpen. Her findes en sund bestand af hvidbrynet rørsmutte (Grauer’s Swamp-warbler), som kun optræder i højlandssumpene i denne del af Afrika.
I selve skoven lever flere sjældne fuglearter, som er endemiske for bjergene langs med Albertine Rift – det vil sige, at de ikke findes andre steder på kloden.
Nu skal fremtiden for fuglene og den lokale befolkning sikres gennem et projekt for bæredygtig skovforvaltning, som DOF gennemfører sammen med sin ugandiske BirdLife-partner NatureUganda og de lokale skovmyndigheder.
Pres fra befolkningen
– Der er en meget høj befolkningstæthed omkring Echuya-skoven, fortæller Thomas Lehmberg, DOF’s internationale projektkoordinator.
– Befolkningen er domineret af to større stammer, som er agerdyrkere. Lige rundt om skoven bor et mindretal af Batwa (pygmæer), som stadig er helt afhængige af at kunne udnytte flere forskellige naturressourcer i skoven.
– Desuden er Echuya det eneste skovreservat i Uganda, hvor bambus kan og må udnyttes kommercielt – hvilket sker i stor stil, siger Thomas Lehmberg.
DOF har efterhånden stor erfaring i at gennemføre udviklingsprojekter i områder med sjældne fugle og stor biologisk mangfoldighed for at skabe balance mellem naturbeskyttelse og lokalbefolkningens interesser.
Typisk sker det i samarbejde med den lokale BirdLife partner og finansieres gennem Danidas midler til folkelige organisationers udviklingsarbejde (NGO-bistandsmidler).
Lignende projekter har de senere år været gennemført på øerne Flores og Sumba i Indonesien, i Kenya og Tanzania.
DOF er vokset fra en relativ lille forening til nu at have ca. 16.000 medlemmer.
Projektets mål
Bevillingen til det ny projekt i Uganda er på 7.832.527 kroner og de tre overordnede projektmål er:
1. Lokalbefolkningen, skovmyndighederne og NatureUganda’s kompetencer skal øges, således at de kan administrere projekter for naturressourceforvaltning samt kommunikere og være fortaler for skovudnyttelsesaftaler, levevilkårsinitiativer og national erfaringsopsamling.
2. Lokalbefolkningens indkomst og levevilkår skal forbedres på retfærdig vis og de sociale serviceydelser søges øget gennem uddannelse/støtte til levebrødsmuligheder samt naturressourceforvaltning.
3. Den miljømæssige integritet skal øges ved at sikre naturressourcer, miljø og biodiversitet i Echuya-skoven på lang sigt.
—————-
Artiklen gengives af U-landsnyt.dk med forfatterens tilladelse.