Kim Hartzner
Kim Hartzner er grundlægger af hjælpeorganisationen Mission Øst, hvor han nu engagerer sig i fundraising. Organisationen arbejder i otte lande ud fra kontorer i København, Berlin og Bruxelles og er medlem af Integral Alliance, der har 22 medlemmer medlemsorganisationer, der tilsammen arbejder i 90 lande.
Han grundlagde Mission Øst sammen med sin far René Hartzner i 1991 – kort efter Berlinmurens fald og Sovjetunionens sammenbrud. I dag er han fuldt engageret i at rejse midler i Danmark og Tyskland til gavn for 250.000 nødlidende, som er direkte afhængige af Mission Østs hjælpearbejde.
Torsdag den 12. maj er det præcis et år siden, Nepal blev ramt af jordskælv nummer to indenfor få uger. Jordskælvene kostede op mod 9000 mennesker livet, sårede 22.000 og gjorde 2,8 millioner mennesker hjemløse.
Et år efter de to voldsomme jordskælv har Nepals befolkning stadig brug for hjælp. Genopbygningen er knap gået i gang, og flere millioner jordskælvsramte er dybt afhængige af nødhjælp udefra.
Hjælpeorganisationer arbejder på højtryk for at give mad, medicin og husly, inden monsunen rammer landet og gør veje og broer ufremkommelige. Mission Øst har skaffet vand, sanitet og hygiejneartikler til ca. 65.000 mennesker og fortsætter nu hjælpen til yderligere 80.000 mennesker.
Vigtigt at bygge sikrede huse
Hjælpearbejdet har hast. Dels fordi flere millioner nepalesere stadig bor i midlertidige telte, ødelagte ruiner og offentlige bygninger med fare for smitte, sygdomme og endnu flere dødsfald.
Dels fordi den årlige monsunregn rammer landet i juni og øger risikoen for mudderskred og sammenstyrtede broer og gør vejene ufremkommelige.
Men eksperter mener, at den underjordiske spænding ikke er udløst endnu. Derfor er det endnu vigtigere, at der nu bygges jordskælvssikrede huse.
Danmark udfaser bistanden
Ironisk nok har den danske regering valgt at udfase bistanden til Nepal og afslutte samarbejdet i 2019. Det er helt grotesk at efterlade et katastroferamt land på den måde.
Derfor bør vi opfordre regeringen til at genoverveje beslutningen og i stedet intensivere hjælpen. Og når lammelsen hos de nepalesiske myndigheder fortager sig, fortsætte med at rådgive om god demokratisk regeringsførelse og hjælpe dem til at genopbygge og udvikle landet nu.
Men lige nu må alle hjælpeorganisationer stå sammen om at hjælpe den hårdt prøvede nepalesiske befolkning. Mission Østs medarbejdere befandt sig allerede nær epicentret, da det første voldsomme jordskælv ramte landet den 25. april 2015. Vi kunne allerede dagen efter uddele vandrensningsmiddel, vanddunke og hygiejneartikler og sammen med Medair give befolkningen presenninger og bygematerialer til midlertidigt husly.
Fokus for Mission Østs arbejde er nu området omkring epicentret for det andet jordskælv den 12. maj 2015, hvor vi yder samme akuthjælp samtidig med at vi genopbygger rørsystemer og bygger midlertidige latriner og badefaciliteter.
Hjælpen må fortsætte, uanset hvad.