HK kritiserer dansk ambassade i Indien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den danske ambassade i Indien vil lære danske erhvervsledere at spare penge ved at bruge indisk arbejdskraft i stedet for dansk.

Ambassaden i New Delhi og Danmarks eksportråd har arrangeret en workshop for erhvervslederne til februar. Socialdemokraterne er rasende over, at der bruges skatteyderpenge til virksomhedskurserne og kræver udenrigsminister Per Stig Møller (K) i samråd.

Erhvervslederne skal til Indien for at lære, hvordan de kan bruge billigere indisk arbejdskraft på IT-området i stedet for den langt dyrere danske, fortæller P3-nyhederne mandag

Det vækker forundring og kritik hos fagforeninger. Formand for fagforbundet HK-service Karin Retvig siger til P3-nyhederne: – Vi har ret høj ledighed på IT-området herhjemme, det er den ene ting. Den anden er, at jeg synes det virker lidt kritisabelt, at man bruger ressourcer fra den danske ambassade til at flytte arbejdspladser ud, når situationen er som den er.

– En indisk IT-ekspert, der er fuldt på højde med en dansker, koster mellem en fjerdedel og en sjettedel af, hvad en dansk IT-ekspert koster, forklarer Jakob Andersen, der er eksportstipendiat hos det danske Handelskontor i Bangalore.

Og kritikken bider da heller ikke ikke hårdt på dem, der står bag kurset for de danske erhvervsledere, som skal til Indien.

Jakob Andersen fra Handelskontoret i sydindiske Bangalore siger, at det er kontorets “forbandede pligt” at fortælle danske virksomheder om mulighederne, fordi størstedelen af Danmarks IT-konkurrenter bruger Indiens store og kvalificerede udbud af arbejdskraft. – Så hvis ikke vi vil falde af vognen, bliver vi nødt til at gå samme vej, mener han.

Men det er ikke kun negativt, når danske virksomheder får løst nogle opgaver i udlandet i stedet for at bruge dansk arbejdskraft.
Det siger direktør i Arbejdsbevægelsens erhvervsråd Lars Andersen: – Udviklingen kan være positiv for det danske arbejdsmarked, hvis vi vel at mærke sørger for at efteruddanne og opkvalificere arbejdsstyrken.