Hoi An og andre ikoniske natur- og kulturattraktioner i fare for at blive ødelagt, viser ny rapport

De mange gamle bygninger i den vietnamesiske by Hoi An repræsenterer en vigtig del af handels- og kulturhistorien i området hvoraf flere af dem går helt tilbage til det 16. og 17. århundrede.
Foto: Mstyslav Chernov / Creative Commons
Forfatter billede

UNESCOs World Heritage List

Verdensarvslisten (The World Heritage List, red.) opstilles af en komité og indeholder navne på kultur- og naturområder samt bygninger og mindesmærker, der har verdensomspændende betydning. Formålet med listen er at beskytte disse steder mod ødelæggelse. De har stor kulturel og historisk betydning verden over, og særligt for lokalbefolkningen i de enkelte områder.

Rapporten, der er offentliggjort i dag (26.05.2016) peger på, at problemet ikke blot løses ved at flytte mange af de monumenter, bygninger og arkæologiske skatte, som står på listen. Desuden er mange af dem kulturelle ressourcer, der er bundet til deres reelle lokaliteter og stedernes individuelle kulturskikke og –traditioner. De vil derfor miste værdi, hvis de fjernes fra deres oprindelige placering. UNESCO står bag forskningen sammen med UCS og UNEP (Union of Concerned Scientists og United Nations Environment Programme, red.).

Handel- og kulturhistorie i Hoi An, Vietnam

Et af de kulturelle steder på listen, som forskerne har undersøgt, er den gamle by i Hoi An, der ligger på bredden af Thu Bon floden i Vietnams centrale Quang Nam-provins. Byen er et velbevaret og enestående eksempel på den handel, som tidligere har fundet sted i den asiatiske del af verden. Stedet fungerede som handelsport fra det 15. til det 19. århundrede og den gamle by har mere end 1100 bygninger konstrueret af træ, hvoraf 800 af dem går helt tilbage til det 16. og 17. århundrede.

Flere af bygningerne i den gamle by ser næsten ud som de gjorde for flere hundrede år siden. En af dem er fra 1653. Det er et lille tempel, der blev dedikeret til Quan Cong, som var en velanset kinesisk general. Hans statue, som står i templet, er delvist forgyldt og lavet af papmaché på en træramme, og for lokalbefolkningen symboliserer han loyalitet, integritet og retfærdighed. Statuen og bygningen har derfor stor historisk og kulturel affektionsværdi.

Den gamle by i Hoi An.


Foto: From the report World Heritage and tourism in a changing climate (UNESCO, UNEP and UCS, 2016)

I dag består områdets primærindkomst af turisme, som er steget siden det i 1999 kom på verdensarvslisten. Men Hoi An ligger kun 2 meter over havets overflade, og det kan blive et reelt problem med fænomener som stigende vandstand og stormflod. Ifølge rapporten, mister flere nærliggende områder allerede 10-20 meter land årligt, fordi jorden forsvinder på grund af erosion. Hoi An er tilmed ofte udsat for oversvømmelser under den årlige regnsæson, og det forventes, at de i fremtiden kun bliver hyppigere på grund af ændringer i klimaet.

Koralrev og turisme

Men det kan være svært at finde nok ressourcer til at bevare de mange steder, der for eksempel trues af ændringer i vejrforholdene, og særligt for udviklingslande. Med den voksende globale trafik og øget turismeindustri, bør sidstnævnte dog ”tage ansvar ved at hjælpe med at bevare de områder, turister gerne vil besøge,” udtaler en af hovedforfatterne, Adam Markham fra Union of Concerned Scientists, i en mail til Globalnyt.

Forskerne bag studiet ønsker et globalt fokus på området, så folk får en forståelse for sammenhængen mellem turisme og klimaændringer og at der bliver gjort en indsats for at bevare verdens natur- og kulturskatte.

Ifølge rapporten genererer den globale turismeindustri ”9 procent af verdens BNP og forsyner arbejdsmarkedet globalt med 1 ud af 11 jobs,” men det fremhæves også, at turisme i sig selv ”kan være en trussel for mange af stederne på verdensarvslisten,” og ”når klimaændringer tilføjes til blandingen bliver det en øget trussel.”

Den sydlige lagune i Palau, der ligger i Stillehavet, kom på verdensarvslisten i 2012. Stedet er en populær destination for dykkere på grund af områdets smukke koralrev.


Foto: From the report World Heritage and tourism in a changing climate (UNESCO, UNEP and UCS, 2016)

Stigende temperaturer og vandstande samt ekstreme vejrforhold er nogle af de faktorer, der allerede er og som i fremtiden kan være med til at ødelægge værdifulde og bevaringsværdige seværdigheder. Som et eksempel på hvordan dette påvirker turismen på et globalt plan, henviser forfatterne til verdens mange koralrev, hvoraf flere af dem er populære feriedestinationer for blandt andet dykkerentusiaster.

Koralrevene er repræsenteret i de tropiske marineområder på verdensarvslisten, og er særligt skrøbelige over for klimaændringer og miljøfaktorer, blandt andet temperaturstigninger og havforurening. Mere end halvdelen af jordens koralrev risikerer at blive nedbrudt på grund af klimaændringer. Og det er et problem både for de mere end 275 millioner mennesker, som lever i nærheden af disse rev, og de omkring 93 lande og territorier, der drager fordel af den lokalt tilknyttede turisme.

Læs mere om forholdet mellem klimaændringer og turisme i dagens artikel fra Globalnyts Miljø- og Klimaredaktion.

Læs Globalnyts artikel med listen over de undersøgte UNESCO-sites.