Fhv. højskoleforstander Svend Erik Bjerre, Hillerød, fylder 80 lørdag den 9. august 2008.
Fødselaren er kaldt “nestoren i østdansk højskolekultur”, og gartnersønnen fra Kgs. Lyngby har da også været nær sagt hele vejen rundt: Vallekilde Højskole, Krogerup Højskole og så ikke mindst Grundtvigs Højskole Frederiksborg i Hillerød, hvor han både var lærer (1951-64 og igen 1985-92) og forstander fra 1974 til 85.
Med en lærereksamen som ballast virkede han med en fast tro på den klassiske højskoles principper, hvor det lykkes at få unge til at skifte fra ugeblade til gedigen litteratur.
Men Svend Erik Bjerre har også haft en bemærkelsesværdig karriere – og stor berøringsflade – i forhold til Den 3. Verden og dansk udviklingsbistand.
Han var således forstander for Rural Development College (U-landshøjskolen) i Holte nord for København 1964-73, dog undtaget 2 års orlov fra 1968, da han drog til Kenya for at være direktør for Institut for Voksenundervisning ved universitetet i hovedstaden Nairobi. I 1974 deltog han i UNESCOs undersøgelse af radio/TV-undervisning i Kenyas naboland, Uganda.
Hans interesse for u-landene, og Afrika især, førte til en stribe tillidsposter. Han var medlem af Den Danske UNESCO-Nationalkommission (folkeoplysningsudvalget) 1964-68 og igen 1970-73, sad i U-landsstyrelsen tilbage i bistandens barndom (1965-68) og var medlem af U-landsrådet i et kvart århundrede (1970-96).
Over alt lagde han sjælen i arbejdet og glad var han, når han med Grundtvigs ord kunne bekæmpe uforstand ved at “få stenene til at danse i takt”.
Selv om fødselaren nu må tilbringe et par dage hver uge i dialyse på sygehuset, holdes humøret oppe hjemme i Hillerød i samklang med Agnete, hustruen gennem 56 år!