Cand.agro., fhv. sekretariatschef Holger Hasle Nielsen, Nørre Nissum, fylder 75 fredag den 31. maj 2013.
Fødselaren var sekretariatschef i Danske Andelsselskaber i samfulde 21 år – fra 1978 til 1999 – og de efterfølgende fire år arbejdede han som seniorkonsulent primært med internationale opgaver.
Det sidste speciale er ikke spor mærkeligt. Hvis der er nogen i andelsbevægelsen, som har haft berøring med og indsigt i 3. Verdens-forhold, er det ham. Forstandersønnen fra Lundbæk Landbrugsskole ved Nibe og Venstremanden Holger Hasle Nielsen kom til at stå i centrum for andelsbevægelsens u-landsarbejde i mangfoldige år.
Han sad i U-landsstyrelsen i 15 år (1981-95), som på det tidspunkt var en magtfuld størrelse, og herefter frem til 2001 som stedfortræder i den ni personer store forsamling. Styrelsen tog frem til sin nedlæggelse pr. 1. januar 2013 stilling til alle Danidas større projekter og programmer.,
Han sad også i U-landsrådet en årrække, var formand for projektkomiteen for Danidas Skovfrøcenter 1986-1991, formand for Andelspanelet ved. u-landsspørgsmål 1981-87, medlem af den nordiske kooperative samrådsgruppe for u-landsspørgsmål 1981-91 og næstformand her de sidste fire år, samt bestyrelsesmedlem i CCD, Cooperativ Center Denmark for Andels-U-landsopgaver 1985-90.
U-landene og dansk bistand har således været en stor del af fødselarens virke og han huskes fortsat for sin indsats.
Fra Roskilde til Nørre Nissum
Holger Hasle Nielsen var dertil i 1990erne med i hovedbestyrelsen for Den Internationale Kooperative Alliance, ICA.
Han repræsenterede Danske Andelsselskaber i en lang række danske og udenlandske organisationer og udvalg inden for landbruget og har været medlem af flere ministerielle udvalg om bl.a. andelslovgivning og andelsbeskatning.
Han flyttede i 1978 til Herslev ved Roskilde, hvor han drev Lille Nedergaard i en snes år, indtil han flyttede til Dronning Emmas Vej i Roskilde. Han var i en årrække formand for Venstre i Lejre-kredsen og derefter formand for Venstre i Roskilde Amt.
Fra 2001 var han formand for Venstre i Roskilde Kommune og medlem af Venstres Hovedbestyrelse.
Han er nu flyttet “hjem til Jylland” og bor i Nørre Nissum ved Lemvig med udsigt over Limfjorden.
2012 var internationalt år for landbrugs-kooperativer
De danske andelsselskaber i agro- og fødevaresektoren har gennemgået mange økonomiske og strukturelle faser siden de første andelsselskabers start i 1880’erne (første andelsmejeri blev stiftet i vestjyske Hjedding i 1882).
Danmarks politiske valg af frihandel, andelsbevægelsens opståen og hele landbrugssektorens efterfølgende udvikling og forandring for ca. 120-130 år siden har væsentlig betydning for landbrugssektorens og andelsselskabernes placering og økonomiske position i dagens Danmark.
De seneste års udvikling er kendetegnet ved konsolidering – både inden- og udenlandsk – samt udflytning og globalisering.
I dansk u-landsvirke indtog støtten til landbrugs- og andre kooperativer i mange år en fremtrædende plads.
Og den kooperatve tanke er bestemt ikke død. 2012 var internationalt år for kooperativer, med særlig vægt på landbruget, hvor verdens andelsbevægelse blev præsenteret som en grundpille for landbrugsudvikling og mad på bordet til alle.
Se også
http://typo3.fao.org/fileadmin/templates/gender/docs/YIC_coop_def2_web.pdf