Hollands regering fortsætter retssag mod Læger uden Grænser

Redaktionen

Den hollandske regering retsforfølger nu på fjerde år Læger uden Grænser (MSF) for tilbagebetaling af løsesummen for en kidnappet nødhjælpsarbejder – nu ved at have appelleret sagen til den schweiziske højesteret.

MSF beklager, at det har været nødvendigt at bruge store mængder tid og energi på sagen længe efter nødhjælpsarbejderens frigivelse, skriver organisationens danske afdeling i en pressemelding tirsdag.

Læger uden Grænser tager afstand fra den hollandske regerings skridt, fordi den allerede har tabt sagen ved 2 retsinstanser i Schweiz.

Den hollandske regering har siden juli 2004 krævet, MSF tilbagebetaler den løsesum, der blev betalt for frigivelsen af landechef Arjan Erkel, hollandsk statsborger, som i 2003-04 blev holdt som gidsel i Dagestan i Kaukasus i 600 dage.

– At bringe denne sag til den schweiziske højesteret efter 4 års retsforløb, der er faldet ud til MSFs fordel, afslører en bekymrende stejlhed. Beslutningen om at retsforfølge MSF i den schweiziske højesteret er ganske enkelt i modstrid med regeringens offentligt udtalte støtte til humanitær nødhjælp i konfliktramte områder, siger Isabelle Ségui-Bitz, bestyrelsesformand for Læger uden Grænser i Schweiz.

Retsinstanser i Geneve har 2 gange afvist den hollandske regerings påstand om, at den handlede på vegne af Læger uden Grænser og har dermed afvist regeringens argumenter.

Den første kendelse faldt den 15. maj 2007 ved en lavere retsinstans i Geneve, der svarer til byretten. Den hollandske regering ankede sagen, som derefter blev bragt til en højere domstol, som svarer til landsretten. Her tabte de holandske mydigheder sagen for anden gang den 22. februar 2007.