Honduras: Fængselskatastrofen svækker præsidenten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Eva Rasmussen,
Journalist, U-landsnyt

Indtil nu har fængselsbranden i Comayagua, Honduras, kostet 358 fanger livet. Det øger presset på præsident Porfirio Lobos regering.

Det vurderer den honduranske journalist Thelma Mejía i en kommentar, der bringes af den nicaraguanske nyhedstjeneste Confidencial.

Branden opstod tirsdag aften, hvor alle celler var låst af. Brandvæsenet var fremme i løbet af 10 minutter, men fængselsbetjentene nægtede at låse op af frygt for fangeflugt. Der gik en halvt time, før brandfolkene blev lukket ind.
José Miguel Insulza, generalsekretær i Organisationen af Amerikanske Stater, OAS, har bedt Den Interamerikanske Menneskerettigheds Kommission, IACHR, sende en delegation til Honduras for at undersøge omstændighederne omkring branden.

Han opfordrer til, at den særlige rapportør for fængsledes rettigheder Rodrigo Escobar tager del i undersøgelsen.
Porfirio Lobo har på radio og tv meddelt, at den øverste fængselsledelse er suspenderet.

Det er tredje gang i løbet af få år, at et stort antal indsatte mister livet. I april 2003 døde 69 under en massakre i fængslet i den caribiske by El Porvenir. I maj 2004 omkom 107 under en brand i fængslet i San Pedro Sula. Den sag kommer for den Interamerikanske Menneskerettigheds Kommission 28. februar.

Brandårsagen kendes endnu ikke. Der arbejdes i øjeblikket ad to spor: En af fangerne har påsat branden eller, der er sket en kortslutning.

Nationale og internationale medier er imidlertid enige om, at en katastrofens omfang blandt andet kan forklares med, at de honduranske fængsler er overfyldte.

Honduras har 24 fængsler med plads til 8.250 indsatte. I 2011 var der imidlertid gennemsnitligt 13.000.

Porfirio Lobo lovede fra sin tiltræden lov og orden og ”en hård hånd” mod de kriminelle. Det ser imidlertid ikke ud til, at presset på fængslerne falder foreløbigt. Siden årsskiftet er der ifgl. FN begået 20 mord om dagen.