Knap havde den højtstående mæglingsdelegation fra Organisationen af Amerikanske Stater, OAS, forladt Honduras, før kupregeringen slog til med et dekret mod kritiske medier, oplyser det spanske dagblad El País søndag.
Dekretet blev offentliggjot i La Gaceta, Honduras Statstidende, og er dermed trådt i kraft. Det er en ”legalisering” med tilbagevirkende kraft, da kupregeringen allerede i slutningen af september lukkede TV stationen Canal 36, og radiostationen Radio Globo, nogle af de få kritiske røster i det honduranske mediebillede.
Dekretet autoriserer Den Nationale Kommission for Telekommunikation til at inddrage radio- og TV frekvenser, hvis der sendes ”indslag, der opildner til nationalt had og/eller ødelæggelse af offentlig ejendom”.
Mens undertrykkelsesmaskinen således kører videre, er der til de flestes overraskelse opnået visse fremskridt i forhandlingerne mellem delegationer fra kup-regeringen og den kuppede.
De to parter er ifgl. den nicaraguanske dagblad La Prensa endedes om, at der skal dannes en national samlingsregering, og at der ikke skal være amnesti for dem, der har overtrådt landets love og krænket menneskerettighederne.
Begge punkter er en del af det mæglingsforslag, som Costa Ricas præsident Óscar Arias fremsatte umiddelbart efter kuppet, og som delegationen fra OAS under sit nylige besøg i Honduras slog fast som udgangspunkt for forhandlinger.
Første forhandlingsrunde endte således med accept af et punkt i mæglingsforslaget, samlingsregeringen, og afvisning af et andet, amnesti.
Enigheden nytter imidlertid ikke, hvis der ikke kan opnås en aftale om mæslingsforslagets punkt 1: Genindsættelse af den kuppede Mel Zelaya på præsidenposten.
Det skal forhandles tirsdag.