Honduras: Ytringsfriheden presses

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Eva Rasmussen
Journalist

Siden 2007 er 23 honduranske journalister blevet myrdet, oplyser landets menneskerettigheds – ombudsmand Ramón Custodio til dagbladet La Prensa.

Kun 3 af mordene er blevet opklaret, siger han. Men, det er den honduranske modstandsfront uenig i. Ingen af journalistmordene eller mordene på frontens aktivister er opklaret, ifgl. den alternative nettjeneste Vos el Soberano.

Menneskerettigheds – ombudsmanden beklagede ved præsentationen af de triste tal, at ”ytringsfriheden i Honduras er et af landets største problemer på grund af journalisternes usikre situation”.

Det er rigtigt, men det klinger mere end hult, når det er Ramón Custodio, der siger det. Han blev valgt som menneskerettigheds – ombudsmand i 2002 og fik i mange år en klækkelig økonomisk støtte fra den danske ambassade i Mellemamerika.

Efter det militært støttede statskup 28. juni 2009 gik han imidlertid aktivt ind for det kupregime, der førte til de mange mord. Dobbeltmoralen fik den danske ambassade til omgående at smække pengekassen i og fordele de afsatte midler til honduranske menneskerettigheds- organisationer.

I første kvartal af 2011 blev der i gennemsnit begået 20 mord om dagen. Fortsætter den tendens slutter året med 86 mord for hver 100.000 indbyggere, mens verdensgennemsnittet uden for krigsområder er 8,8.