Birgit Olsen er rejst til Guinea i Vestafrika for at arbejde som HR-administrator (personalechef) på Læger uden Grænsers kontor i hovedstaden Conakry.
Selv om Læger uden Grænser (MSF) har arbejdet i Guinea siden 1984, bliver Birgit Olsen den første danske udsendte til landet i 10 år. De næste 3 måneder får hun ansvar for at administrere Læger uden Grænsers personaleopgaver i landet.
Det indebærer en lang række udfordringer – bl.a. bliver det hendes ansvar, at der er styr på kontrakter, løn og forsikring til alle udsendte i landet.
Fra sit kontor i Conakry vil Birgit Olsen kunne følge arbejdet i den tidl. franske koloni, der ofte kaldes Guinea Conakry for at undgå forveksling med det lille naboland, Guinea-Bissau, som hørte under Portugal indtil selvstændigheden i 1973 (ligesom Angola og Mozambique).
Sundhedssystemet i Guinea har store mangler, og MSF hjælper med behandling af børn, personer med malaria og hiv/aids-patienter. Derudover kommer undervisning og støtte til et nationalt program for pædiatri og hjælp til behandling af underernærede børn.
I alt har Læger uden Grænser i 2010 foretaget flere end 42.400 konsultationer, heraf 14.200 med malariapatienter, og havde flere end 5.000 mennesker i livsforlængende hiv-behandling i Guinea.
63-årige Birgit Olsen har tidligere arbejdet med film og TV bl.a. som produktionsleder og programredaktør.
– Jeg er så heldig at være gået på efterløn nu, så da jeg blev spurgt om jeg kunne tage til Guinea med kort varsel, kunne jeg heldigvis sige ja. Jeg har aldrig været i Vestafrika før, så jeg tror det bliver en spændende opgave, siger hun.
Birgit Olsen har tidligere været udsendt med MSF til DR Congo, Burundi, Haiti og Malawi. Hun bor til daglig på Østerbro i København.