Humanitær hjælp til Congo og Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark har bevilget i alt 6,8 mio. kr. i støtte til humanitære indsatser i Demokratisk Republik Congo og 5 mio. kr. til Sydsudan.

I DR Congo er der tale om 3,8 mio. kr. til Læger uden Grænser og 3 mio. kr. til Folkekirkens Nødhjælp. Pengene går til indsatser i det østlige Congo, hvor situationen, trods positive tegn på at fredsprocessen skrider frem, fortsat er meget kritisk.

Læger uden grænser ønsker at støtte ofrene for borgerkrigen med bedre adgang til sundhedsydelser. Pengene går til medicin og indsættelse af medicinsk personale samt 2 ernæringscentre for alvorligt underernærede børn. Der vil tillige blive opbygget et decentraliseret vaccinationsberedskab.

Folkekirkens Nødhjælp sigter mod at forbedre leveforholdene for især de mange internt fordrevne i området. Indsatsen omfatter distribution af såsæd og redskaber for at mindske afhængigheden af fødevarehjælp samt materialer til husly og personlig hygiejne. Hertil kommer støtte til formidling af viden om hiv/aids og traumabehandling af voldsramte kvinder.

I det sydlige Sudan går midlerne til Red Barnet, der fortsætter en indsats på skoleområdet for børn berørt af borgerkrigen i provinserne Bahr El Ghazal og Upper Nile.

Selv om der netop er indgået en sikkerhedsaftale mellem regeringen i Khartoum og oprørsbevægelsen i det sydlige Sudan, er der fortsat store udækkede humanitære behov. Som en konsekvens af borgerkrigen har adgangen til skolegang således været meget begrænset i området .

Red Barnet støtter skolerne med materialer, udstyr, træningskurser m.v. Der lægges særlig vægt på at sikre, at flere piger kommer i skole.