Humanitært tilbageblik et år efter hungerkrisen i Sahel

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Et år efter at det internationale samfund lancerede en massiv humanitær indsats mod fødevarekrisen, som ramte millioner i Afrikas Sahel-region, gør ledere af humanitære organisationer, repræsentanter fra de berørte landes regeringer og donorerne status.

Det skriver Verdensfødevareprogrammet (WFP)s Nordiske kontor i København i en pressemeddelelse onsdag.

Indsatsen omfattede næsten 6,7 milliarder kr. 1,2 mia. dollars) i nødhjælp til omkring 10 millioner mennesker i otte lande. Den var med til at forhindre en humanitær katastrofe.

Imidlertid er millioner i regionen stadig berørte af tørke, heraf er næsten 1,5 millioner børn under fem i fare for alvorlig akut underernæring.

”I år vil omkring ni millioner i Sahel stadig behøve fødevarehjælp fra WFP – via nødhjælp og aktiviteter, som sigter på udvikling af landområder, ernæring og uddannelse,” siger Ertharin Cousin, WFP’s eksekutiv-direktør og vært for topmødet i Rom.

”At fremme fødevaresikkerhed og bygge modstandskraft op er centralt for vores kollektive indsats for at ændre mønstret med gentagne tørker og fortsætte ad sporet mod en bedre fremtid.”

Mens udsigterne for næste høst er lovende lige nu, er der stor risiko for fremtidige chok på grund af øget fattigdom og underernæring, ekstreme vejrforhold, nedslidning af miljøet, beskedne investeringer i landbruget, høje priser og sårbarhed over for prisudsving på mad.

Konflikten i Mali har medført omfattende fordrivelse i regionen, har sendt en halv million mennesker på flugt og øget presset på samfund som stadig kæmper for at komme ovenpå efter tørken.

”Selv om vi overordnet set håndterede indsatsen korrekt sidste år, må vores langsigtede mål fokusere på at styrke modstandskraften hos lokalsamfundene og hos landene,” siger Kristalina Georgieva, EU kommissær for internationalt samarbejde, humanitær bistand og krisestyring (ECHO).

Hun fremhæver fire centrale komponenter i indsatsen:

1) hurtig reaktion fra regeringerne i regionen,
2) organisationer og donorer,
3) multi-sektor indsats og
4) målretning af hjælpen til de mest sårbare og opbygning af modstandskraft.

”FN’s fokus i strategien for Sahel er på menneskene i regionen, på at hjælpe dem med at tackle de grundlæggende årsager til ustabilitet, med særlig fokus på marginaliserede samfund,” siger Romano Prodi, FN’s generalsekretærs Særlige Udsending for Sahel.

”Min rolle er at samle de bedste hoveder og alle tilgængelige ressourcer omkring centrale langsigtede udviklingsspørgsmål, som påvirker menneskene i regionen.”

En kort dokumentarfilm, ”The Human Chain” produceret af WFP og ECHO, blev for første gang vist på topmødet.

Filmen skildrer sidste års humanitære indsats overfor krisen i Sahel-regionen i Saharas sydlige udkant.

Den illustrerer de forskellige former for assistance – inkl. penge og værdikuponer, særlige ernæringsprogrammer til at forebygge alvorlig underernæring og støtte til småbønder for at gøre dem mere modstandsdygtige under svære klimatiske og økonomiske forhold.

Blandt deltagerne var:

Ledere fra FN’s Fødevareprogram (WFP), FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), Den Internationale Fond for Landbrugsudvikling (IFAD), FN’s Udviklingsprogram (UNDP), FN’s Børnefond (UNICEF), FN’s Humanitære Koordinationskontor (OCHA), EU-kommissionens departement for internationalt samarbejde, humanitær bistand og krisestyring (ECHO) sammen med repræsentanter fra USA’s Agentur for International Udvikling (USAID), det franske udenrigsministerium, eksekutivdirektøren fra Action Contre la Faim (ACF), repræsentanter fra den Afrikanske Union (AU), den vestafrikanske samarbejdsorganisation (ECOWAS), repræsentanter fra donorlande og medlemmer af WFP’s bestyrelse.

Links til video and shotlist:
http://www.yousendit.com/download/UW13c2ZObThUMFA0WjlVag
https://rcpt.yousendit.com/1312853030/e2fc7879f9d3d97fcdd02c867141dde8

WFP er verdens største humanitære organisation, der bekæmper sult i hele verden. Hvert år assisterer WFP i gennemsnit flere end 90 millioner mennesker i mere end 70 lande.

Yderligere oplysninger hos:
[email protected]
og Anne Poulsen, direktør for WFP i København
Tlf. direkte 35 46 71 30 og mobil 40 50 39 93
e-mail: [email protected]