Hvad er Danmarks holdning til Nigeria efter anti-homo loven?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kommentar af Nicole Scharf

Udenrigsministeriet vil lukke flere ambassader, mens der åbnes op i andre lande. Et af landene med ny dansk repræsentation er Nigeria. Hvordan har Danmark tænkt sig at forholde sig til den nye anti-homo lov i Nigeria?

Og hvordan vil vi forholde os til det faktum, at der er dødsstraf for homoseksualitet i Nigerias nordlige provinser?

Udenrigsministeriets hjemmeside forklarer beslutningen om at åbne en ambassade og et handelskontor i Nigeria med, at landet er en central økonomisk aktør i Afrika og politisk en meget vigtig spiller i regionen ikke mindst når det gælder regional stabilitet.

En dansk ambassade vil således være et stærkt udgangspunkt for assistance af det stigende antal danske virksomheder i Nigeria, samt for det politiske samarbejde om udfordringerne i regionen.

Mens det er tiltalende, at Nigeria er præget af en høj økonomisk vækst, som kunne gavne Danmark, skal man ikke glemme, at den politiske dagsorden i landet er præget af store sikkerhedsmæssige udfordringer i form af nord-syd konflikten, fattigdom, korruption og omfattende menneskeretsovertrædelser.

Ord contra handling

Danmarks nye strategi for udviklingssamarbejde, ’Retten til et bedre liv’, understreger at menneskerettighederne er et mål og et middel i vores samarbejde med u-landene og skal indtænkes i alt, hvad vi gør fra start til slut.

Samarbejdet bygger således på en rettighedsbaseret tilgang hvilket betyder, at Danmark vil stille skarpt på de underliggende magtrelationer og grundlæggende årsager til bl.a. ulighed og diskrimination.

Vi vil også sigte mod at igangsætte forandringsprocesser, der ændrer ved disse magtrelationer i en mere demokratisk retning, så at udviklingslandene bedst muligt kan indfri deres forpligtelser overfor deres egne borgere, hvilket igen betyder inddragelsen af marginaliserede grupper.

Udviklingsstrategien understreger, at i lande, hvor regeringerne ikke deler denne dagsorden, vil det få konsekvenser for den måde, vi kan samarbejde på.

Hvis udviklingen i et land går i markant negativ retning med systematiske menneskeretskrænkelser, er Danmark parat til at sige fra.

Hvad siger Rasmus Helveg?

Det er således relevant at spørge, hvordan udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) stiller sig i forhold til Nigerias Same-Sex Marriage (Prohibition) Act, som præsident Goodluck Ebele Jonathan netop har underskrevet.

Loven, som strammer straffen for homoseksualitet, åbner for massive krænkelser af grundlæggende menneskerettigheder, såvel for LGBT personer (af anden seksuel orientering) som for heteroseksuelle.

Loven overtræder bl.a. følgende artikler i FNs menneskerettighedserklæring:

* Forsamlingsfriheden, garanteret i artikel 40
* Ytringsfriheden, garanteret i artikel 39
* Frihed mod diskrimination, garanteret i artikel 42
* Frihed mod ulige behandling, garanteret i forfatningens indledning

Flere anholdelser

Siden loven blev underskrevet af præsidenten, har flere medier berettet om arrestationer af LGBT personer.

Denne udvikling er bekymrende og desuden stærkt imod udenrigsministeriets mission om at fremme grundlæggende danske værdier såsom demokrati, universelle menneskerettigheder og god regeringsførrelse og retsorden.

Det er derfor vores kraftigste opfordring, at Danmark lever op til missionen om at indtænke menneskerettighederne i alt, hvad vi gør fra start til slut.

Og derved opretholder fokus på og støtten til de demokratiske tiltag og kræfter i Nigeria som en modvægt til den massive påvirkning fra anti-demokratiske kræfter.

Det er nu, Danmark skal vise mod og kontinuitet i en kritisk fase af Nigerias udvikling og et tættere dansk-nigeriansk samarbejde.

Nicole Scharf skriver på vegne af Global South gruppen, LGBT Danmark