Hvem beskytter civile, når krigen raser?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Jan Kjær,
journalist, Humanitarian-Space.dk

Klodens konflikter er både store og mange. Tag DR Congo, hvor sult og sygdomme truer 1,7 millioner fordrevne. Tchad, hvor oprørsgrupper og Janjaweed-militsen står bag nedbrændinger af landsbyer og voldtægter.

Eller Sri Lankas borgerkrig, hvor tusindvis af civile for nylig var strandet mellem de stridende parter uden hjælp, fordi internationale NGOer blev nægtet adgang.

Men hvem beskytter civile, når krigen raser? Det giver internationale eksperter deres bud på, når de mødes i Landstingssalen på Christiansborg d. 12. juni 2009 kl. 09.30-13.00.

Nogle af de klare svar kommer fra Gareth Evans, som opfandt begrebet “Pligt til at beskytte civile under væbnede konflikter”, forkortet R2P (Responsibility to protect).

Evans er vant til at bide magthaverne i haserne. Det gør han som præsident for International Crisis Group, en NGO med 135 ansatte, der arbejder på at forhindre og løse voldelige konflikter.

Tidligere var han som australsk udenrigsminister med til at udarbejde FNs fredsplan for Cambodja.

Gareth Evans spiller bolden videre til Edward C. Luck, der som speciel rådgiver for FNs Generalsekretær Ban Ki-moon skal sørge for at føre principperne for beskyttelse af civile ud i livet. Luck er desuden vicepræsident for International Peace Institute.

Derudover taler Dennis McNamara, Center for Humanitarian Dialogue, og Marieka Wierda, International Centre for Transitional Justice.

Journalist og forfatter Peter Tygesen udfritter de internationale eksperter, og Ib Petersen, direktør for Udviklingspolitik i Udenrigsministeriet (Danidas chef), indleder og slutter seminaret.

Seminaret er en del af Udenrigsministeriet/Danidas opdatering af den danske strategi for humanitære indsatser, hvor netop beskyttelse af civile får en central rolle.

Man kan se hele programmet og læse mere om eksperterne og opdateringen af
strategien på humanitarian-space.dk og i u-landsnyts rubrik “Dansk kalender” under dato 12.06.09

Der er stadig ledige pladser, men tilmelding er nødvendig, da seminaret foregår på Christiansborg. Sidste frist er den 11. juni kl. 9.

Tilmeldingsmail sendes til [email protected]